BT investeert 1,9 miljard in fibre

BT wil tegen 2012 tot 10 miljoen huizen in de UK voorzien van een glasvezelverbinding: een investering van bijna 1,9 miljard euro.

BT wil tegen 2012 tot 10 miljoen huizen in de UK voorzien van een glasvezelverbinding: een investering van bijna 1,9 miljard euro.

Met dit grootschalig investeringsprogramma hoopt BT mee te kunnen spelen in “de world super league” voor breedbandsnelheden. Ceo Ian Livingston heeft het in een persmededeling zelfs over het begin van een heel nieuw hoofdstuk in de breedbandgeschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. “We hopen dat ook anderen een even moedige stap zullen zetten”, klinkt het.

Nochtans kreeg BT bij zijn eerste fibre-trials nog de wind van voren: de snelheden zouden bijvoorbeeld lang niet altijd beantwoorden aan de opgegeven of verwachte waarden. BT belooft nu topsnelheden tot 100 Mb/s en heeft het zelfs over potentiële snelheden van 1.000 Mb/s in de toekomst. BT neemt zich daarbij voor om het nieuwe netwerk open te stellen voor concurrenten en hen wholesale-services aan te bieden.

Eerder deze maand liet de Portugese overheid ook al weten dat het 1 miljoen FTTH (Fibre to the Home) verbindingen wil tegen 2010. Gezien de aangekondigde plannen en investeringen van de operatoren Sonaecom en Portugal Telecom wordt dat aantal mogelijk al vroeger gehaald. In februari kondigde Sonaecom bijvoorbeeld nog een FTTH-uitrol ter waarde van 240 miljoen euro aan, waarbij binnen uiterlijk drie jaar een vierde van de Portugese bevolking een glasvezelverbinding in huis moet kunnen halen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content