BT plaatst Galileo-satellietstation op Antartica

Eind april 2010 heeft telecombedrijf BT het eerste satellietontvangststation op Antartica geplaatst.

Eind april 2010 heeft telecombedrijf BT het eerste satellietontvangststation op Antartica geplaatst.

De plaatsing van Ice Station Troll is een van de werkzaamheden die BT uitvoert voor het Galileo Programma, het Europese burgerlijke satellietnavigatiesysteem. Om er zeker van te zijn dat het werk kon worden afgerond in de korte periode dat het ‘goed weer’ is, begon de gedetailleerde planning voor de aanleg van Ice Station Troll al in 2008.

BT heeft onlangs een contractverlenging getekend met de Europese ruimtevaartorganisatie (ESA) voor verdere aanleg van het datanetwerk voor de pilotfase van Galileo. Uiteindelijk zal Galileo bestaan uit dertig satellieten en bijbehorende grondinfrastructuur. Het systeem wordt compatibel met het Amerikaanse systeem GPS.

De Europese Unie investeert 3,4 miljard euro in het systeem dat in 2013 moet bestaan uit dertig satellieten die om de aarde draaien. Deskundigen verwachten echter dat het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo driemaal zo duur wordt als begroot. Galileo is een civiel project, in tegenstelling tot GPS. Dat systeem is in handen van het Amerikaanse leger.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content