Bug dwingt Apple tot automatisch updaten

© Reuters

Apple heeft voor het eerst een automatische update uitgestuurd voor zijn Macs. Tot nu toe konden gebruikers zelf beslissen of en wanneer ze veiligheidsupdates installeerden.

De update beschermt tegen een bug in NTP. Dat staat voor Network Time Protocol en zorgt er voor dat de klok van een computer gelijk loopt met die van andere machines. Maar het onderdeel wordt ook misbruikt door hackers zoals afgelopen vrijdag werd gemeld door het Amerikaanse Department of Homeland Security samen met Carnegie Mellon University Software Engineering Institute.

De potentiële impact van de bugs, het overnemen van een computer, is volgens Reuters voor Apple genoeg reden om voor een veiligheidsupdate niet eerst te wachten op goedkeuring van de gebruiker. In plaats daarvan worden de updates automatisch geïnstalleerd. Volgens Apple gebeurt dat naadloos en zonder nood om te herstarten.

Automatische updates zijn al langer mogelijk bij Windows of andere software. Ook Apple had de push-mogelijkheid al twee jaar ingebouwd, maar had dit tot nu toe nog niet gebruikt.

Zo’n manier van updaten is zeer efficiënt. Een computermaker kan immers op eigen houtje miljoenen machines aanpakken en zo het misbruik van bepaalde kwetsbaarheden op grote schaal voorkomen. Maar zo’n actie ligt ook gevoelig bij gebruikers die liever volledige controle over hun systeem behouden. Zo zijn er in het verleden bij andere software al updates geweest die een computersysteem beschadigen of software incompatibel maken met andere programma’s.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content