Bug in de software maakt TomTom gps-toestellen onbruikbaar

Terwijl ‘Tommeke Tommeke’ het prima doet en zomaar even de Ronde van Vlaanderen wint, laat TomTom het helaas afweten.

Terwijl ‘Tommeke Tommeke’ het prima doet en zomaar even de Ronde van Vlaanderen wint, laat TomTom het helaas afweten.

Het zal je maar gebeuren: je moet dringend weg, je hebt eigenlijk geen flauw idee waar je bestemming ergens ligt, maar geen nood: even het adres invoeren in je GPS-toestel en TomTom brengt je feilloos tot voor de deur. Tenminste: zo hoort het. Tot plotseling blijkt dat alle satellieten neergestort zijn of zoiets, want je TomTom vindt er geen enkele meer. Ook na meer dan een uur lees je alleen maar “Wacht reeds meer dan 60 minuten op een bruikbaar GPS signaal”.

Toestel defect? Nee hoor, de website van TomTom brengt soelaas. Hier de tekst:

“Sinds zaterdag 31 maart hebben wij de melding ontvangen dat een aantal modellen problemen heeft met het bepalen van de GPS-positie. Momenteel onderzoeken wij de oorzaak en zodra hier meer over bekend is, plaatsen wij hier een bericht. Als je op Update mij klikt onderaan deze pagina, krijg je automatisch bericht.”

Bijgewerkt 03/04/2012 10:00: “Wij hebben de hoofdoorzaak gevonden waarom sommige van onze producten geen GPS-positie verkrijgen sinds 31 maart. Het probleem wordt veroorzaakt door een ‘leap year’ (schrikkeljaar) bug in de software van de GPS-ontvanger. Er wordt hard gewerkt aan een permanente oplossing die wij beschikbaar zullen maken op onze website in de vorm van een software fix. Meer informatie volgt later vandaag. Als je onderaan dit artikel klikt op Update mij, word je automatisch op de hoogte gehouden. Een soft reset lost dit probleem tijdelijk op.”

Tot zover de tekst op de website van TomTom. Inderdaad, een soft reset heeft het probleem verholpen. De website meldt wel “lost dit probleem tijdelijk op”. Wat die tijdelijk precies inhoudt weten we nog niet. Ondertussen kan je best een gewone, papieren wegenkaart in je auto leggen. Kwestie van back-up.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content