Buitenlandse Zaken gehackt met spionagevirus ‘Snake’

© BELGA
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

De vermoedelijk Russische daders van de hacking bij Buitenlandse Zaken zouden gebruik hebben gemaakt van ‘Snake’, volgens de veiligheidsdiensten “het middel bij uitstek om de wereld te begluren”.

Afgelopen zaterdag raakte bekend dat het computernetwerk van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken gehackt is. Daarbij werd al zeker één rapport – dat naar verluidt door een ambtenaar van Buitenlandse Zaken verstuurd werd via een onbeveiligde mailbox – over Oekraïne buitgemaakt, schrijft De Standaard. Vermoedelijk reikt de schade wel verder dan dat ene rapport.

“Snake-virus is middel bij uitstek om wereld te begluren”

Volgens De Standaard hebben de militaire inlichtingendiensten achterhaald dat de daders – naar alle waarschijnlijkheid Russen – gebruik maakten van het spionagevirus ‘Snake’. Dat is volgens de veiligheidsdiensten “het middel bij uitstek van de Russen om de wereld te begluren.”

Buitenlandse Zaken tijdelijk in ‘digitale quarantaine’

Informatici van Buitenlandse Zaken zijn, samen met de militaire inlichtingendienst, in de weer om de gehackte servers schoon te maken. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft aan Radio 1 laten weten dat die schoonmaak nog “een hele tijd zal duren”.

Maandag mocht volgens de zakelijke krant De Tijd even niemand van de Belgische diplomatie op het internet surfen of e-mails uitwisselen, om te voorkomen dat er nog meer informatie zou uitlekken. Er mocht die dag enkel intern gecommuniceerd worden. Intussen is het netwerk van Buitenlandse Zaken weer uit quarantaine gehaald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content