Bundestag zet slot op internet

© iStock

Ambtenaren van de Duitse overheid worden beperkt in hun gebruik van internet. De Bundestag heeft besloten dat meer dan 100.000 websites niet meer bezocht mogen worden.

Het gaat om websites waarvan het vermoeden bestaat dat ze malware herbergen. Door die sites te blokkeren wordt de kans kleiner dat er allerlei rotzooi op de systemen van de Duitse overheid terechtkomt.

Besmetting

De afgelopen weken is de technische staf van de Bundestag druk bezig geweest om de systemen, die waren vervuild door externe malware weer schoon te krijgen. Een van de ambtenaren had een trojaans paard binnengehaald, waarna een malwarebesmetting door alle systemen begon te razen.

Probleem

Het is maar de vraag of het blokkeren van zoveel sites effectief is. De ervaring leert, dat sites die worden gebruikt om malware te verspreiden maar een zeer korte levensduur hebben. Voordat zo’n site op een sperlijst terechtkomt, kan hij alweer van het net afgehaald zijn. Het sturen van een verleidelijk mailtje naar een ambtenaar kan voldoende zin om hem of haar naar zo’n kortlevende site te lokken.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content