Proximus verkoopt cloudinfrastructuur aan Datacenter United

Beeld ter illustratie. © Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

Het telecombedrijf Proximus verkoopt zijn datacenteractiviteiten voor 128 miljoen euro aan de Belgische speler Datacenter United. De meeste klanten verhuizen mee.

De verkoop slaat op de vier datacenters op drie locaties, in Evere, Mechelen en Machelen. Ook het vastgoed in die eerste twee komt in handen van Datacenter United. In totaal gaat het om 11 megawatt aan capaciteit.

De herstructurering past in het plan van Proximus om voor 500 miljoen euro aan activa te verkopen tegen 2027. De deal moet tegen het eerste kwartaal van volgend jaar afgerond zijn. Bij de overname heeft Proximus de ambitie om zowel de medewerkers als de onderaannemers die momenteel actief zijn mee over te dragen.

Op termijn verwacht Proximus lagere capexinvesteringen, onder meer omdat het niet langer instaat voor de modernisering van de infrastructuur en activiteiten. De kosten rond colocatie en huur worden deels gecompenseerd door de operationele kosten die dalen.

Niet alle klanten verhuizen

Gelijk met de overname, sluit Proximus een tienjarig Master Service Agreement (MSA) voor de levering van datacenterdiensten. Ook sluit het een meerjarige huurovereenkomst voor de kantoor- en telecomruimtes in Evere en Mechelen. In Evere zit onder meer dochterbedrijf Scarlet.

Dat wil zeggen dat Proximus wel datacentergerelateerde diensten blijft aanbieden. Al verhuizen de meeste klanten voor housing mee naar Datacenter United. Voor een vierde van de klanten is dat contractueel niet mogelijk. Zij blijven klant bij Proximus, maar met Datacenter United als onderaannemer.

De overname heeft geen gevolgen voor het partnerschap van Proximus met LuxConnect. Via hen werkt het in Luxemburg aan Google Distributed Cloud, een soevereine versie van de Google Cloud. Die infrastructuur is sowieso niet van Proximus en zit dus ook niet in de overnamedeal.

Meer dan verdubbeling voor Datacenter United 

Datacenter United heeft vandaag negen datacenters in ons land, waaronder een Tier IV datacenter. In 2023 nam het bedrijf ook al de twee datacenters van Hasselt DC over. Het bedrijf bestaat sinds 2010 en wordt geleid door Friso Haringsma. Sinds 2020 is het voor 75 procent in handen van de Antwerpse investeringsgroep TINC.

Het aantal datacenters van Datacenter United gaat zo van negen naar dertien, maar in absolute capaciteit is het meer dan een verdubbeling. Datacenter United beschikt vandaag over 7 megawatt aan capaciteit. Friso Haringsma legt aan Data News uit dat dit het actief vermogen is. De totale capaciteit van de Proximus datacenters ligt op 25 megawatt.

Voor Datacenter United is de match om meerdere redenen logisch. ‘We focussen beiden op lokale kmo’s, we bedienen dezelfde klanten. We hebben er momenteel zo’n 260, dat wordt bij deze ook stevig uitgebreid,’ zegt Haringsma. ‘Maar het is, gezien de groei rond Brussel, ook een uitstekende manier om onze positie daar te versterken.’

Tegelijk is een operationeel datacenter overnemen, met klanten, ook een snelle manier om uit te breiden. ‘Als je een datacenter moet bouwen dan ben je minstens twee jaar bezig met de bouw en bijhorende vergunningen. Dat heeft ook kosten en risico’s. Hier neem je een vliegende start.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content