Cloudproviders willen dat Europa VMware-overname terugdraait

Gegenereerd door AI (Sora)
Pieterjan Van Leemputten

De vereniging van Europese cloudproviders heeft aan het Europees Hof gevraagd om de goedkeuring voor de overname van VMware door Broadcom terug te draaien. Ze hekelen de praktijken van de nieuwe eigenaar.

CISPE, de Cloud Infrastructure Service Providers in Europe, wil dat de Europese Commissie terugkomt op haar beslissing dat Broadcom VMware mag overnemen. De Commissie gaf in de zomer van 2023 haar goedkeuring voor de overname. CISPE stelt dat er fouten in de huidige wetgeving zitten en de Commissie gefaald heeft in haar proces rond de concurrentiebeoordeling.

De organisatie doet dat via een formele procedure bij het Europees Gerecht in Luxemburg. Dat is een onderdeel van het Europees Hof van Justitie, onder meer voor beroepsprocedures tegen (beslissingen van) Europese instellingen.

In haar betoog halen de cloudproviders onder meer aan dat Broadcom sinds de overname eenzijdig contracten met klanten heeft opgezegd, vaak met een waarschuwing van slechts een paar weken. Nieuwe licentievoorwaarden hebben ook geleid tot een kostenstijging, die soms tot tien keer hoger liggen dan de originele prijzen. Tegelijk worden klanten gedwongen om meerjarige contracten af te sluiten voor VMware producten.

De klachten zijn niet nieuw. Vorig jaar al spraken organisaties in België (Beltug), Nederland, Frankrijk en Duitsland zich uit over de praktijken. CISPE zelf kwam via zusterorganisatie ECCO recent nog met een rapport waarin het dezelfde zaken aanhaalt. Die praktijken zijn er nog steeds: deze week nog bleek dat VMware geen veiligheidsupdates geeft aan klanten die wel een licentie hebben, maar geen aanvullend supportcontract.

Broadcom zelf ontkent die beschuldigingen. In een reactie aan The Register zegt het dat de Europese Commissie, samen met twaalf andere regio’s wereldwijd, de overname hebben goedgekeurd in een uitgebreid beoordelingsproces. Het zegt ook dat het de beloftes die gemaakt zijn aan de Commissie naleeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content