Japan investeert miljarden in chipindustrie

© Getty
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Japan wil met een miljardeninvestering weer leider worden in de chipindustrie. Het ministerie van Economie is op zoek naar omgerekend zo’n 12 miljard euro om onder meer marktleider TSMC te helpen uitbreiden en het Japanse Rapidus te steunen.

De economische grootmacht wil met het geld onder meer de aanwezigheid van het Taiwanese TSMC in Japan uitbreiden. Het land draait al op voor ongeveer de helft van de kosten van de TSMC-fabriek in Kumamoto, terwijl er gesprekken lopen over een tweede locatie. Een ander deel van het geld gaat naar het trainen van AI-modellen. Zo wil het land een dominante positie gaan innemen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en zelfrijdende auto’s.

Japan hoorde ooit bij de belangrijkste chiplanden, maar heeft die status de afgelopen decennia zien afbrokkelen. Het voor een belangrijk deel door de staat gefinancierde Rapidus moet nu de strijd aangaan met TSMC en het Zuid-Koreaanse Samsung. De onderneming wil rond 2027 met een eigen geavanceerde fabriek komen, waardoor Japan minder afhankelijk zou worden van leveringen uit andere landen.

Japan doet de investering op een moment dat ook regionale machten als China, de Verenigde Staten en de Europese Unie miljarden uittrekken om hun eigen chipindustrie te ondersteunen en de afhankelijkheid van andere landen te verminderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content