Nederland investeert 2,5 miljard euro om ASML te behouden

Chipproducent ASML
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

De Nederlandse regering trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt minister van Economie Micky Adriaansens.

De minister zegt dat dit deel van de technologiebranche – met de Veldhovense chipmachinebouwer ASML voorop – van groot belang is voor het verdienvermogen van Nederland en de werkgelegenheid. Het ‘Project Beethoven’, zoals de regering het plan noemt, voorziet onder meer in extra investeringen in talentontwikkeling. Maar het moet ook aantrekkelijker worden om in de regio te wonen en te werken, zodat bedrijven makkelijker buitenlands talent kunnen aantrekken.

Daarnaast moet de krapte worden aangepakt op het elektriciteitsnet. ASML waarschuwde onlangs dat het zorgen heeft over het vestigingsklimaat in Nederland. Als daar geen verbetering in komt, zou het bedrijf volgens topman Peter Wennink kunnen besluiten investeringen in verdere groei te verplaatsen naar het buitenland. De regering gaat ervan uit dat deze maatregelen ertoe leiden dat het bedrijf daarvan afziet.

Reactie ASML

Chipmachinefabrikant ASML reageert alvast positief op het nieuws. ‘Zoals we eerder hebben gezegd, geven wij er de voorkeur aan om een aanzienlijk deel van onze uitbreidingsplannen in Nederland te realiseren’, schrijft het chipmakerbedrijf. Maar dat zou dan zijn ‘op voorwaarde dat de uitbreidingsplannen worden ondersteund door gunstige bedrijfsomstandigheden zoals de beschikbaarheid van hoogwaardig talent, infrastructuur, huisvesting en door een sterk algemeen ondernemingsklimaat’.

ASML stelt nog geen definitief besluit te hebben genomen over de groeiplannen. Maar het nieuws over de financiering zou wel helpen bij het voldoen aan die voorwaarde. ‘Wij zijn van mening dat de vandaag gepresenteerde plannen, als ze door het parlement worden gesteund, deze omstandigheden krachtig ondersteunen, en zullen met de Nederlandse regering blijven samenwerken om de besluitvorming over onze expansie af te ronden.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content