‘TSMC wil Duitse chipfabriek voor de helft in subsidies’

Een wafer, waaruit chips worden gesneden, van TSMC. (foto genomen bij TSMC in Taiwan in 2010)
Pieterjan Van Leemputten

TSMC bekijkt of het een chipfabriek in Duitsland zal bouwen, maar daarvoor mikt het op 50 procent subsidies. De knoop wordt deze zomer doorgehakt.

TSMC, de grootste chipmaker ter wereld, bekijkt momenteel de bouw van een nieuwe fab. Eerder gaf het al aan dat de locatie daarvoor wordt beslist op basis van de vraag van klanten en van steun van de lokale overheid.

Bronnen van Bloomberg zeggen nu dat het bedrijf gesprekken voert met de Duitse overheid om tot vijftig procent van de kostprijs van het project in subsidie te krijgen. De kost daarvoor wordt geschat op tien miljard euro, waardoor de staatsteun op zo’n vijf miljard zou neerkomen.

Volgens Bloomberg lopen de gesprekken zowel met TSMC als met haar partners, Bosch, NXP Semiconductors en Infineon Technologies. Als het effectief om vijftig procent gaat, dat evenaart Duitsland de steun die Japan momenteel op tafel legt om de fabriek daar te kunnen vestigen.

Bloomberg merkt op dat de meeste chipbouwers in Europa tot nu toe konden rekenen op zo’n veertig procent subsidie. Zo’n hoog percentage en bedrag zou ook goedkeuring moeten krijgen van de Europese Commissie.

20 procent tegen 2030

Die Europese Commissie trekt wel al enkele jaren aan de kar om Europese chipproductie omhoog te krijgen. De ambitie is om tegen 2030 een vijfde van de wereldwijde chipproductie op Europese bodem te krijgen. Europa wil daarom grote chipmakers overtuigen om hier een productiefaciliteit neer te zetten. Maar omdat geavanceerde chips maken zeer duur zijn, en de terugverdientijd relatief kort, moet er ook gesubsidieerd worden om uit de kosten te geraken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content