VS verstrengt uitvoerverbod chips naar China

© Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Washington is van plan opnieuw strengere regels in te voeren rond het verkopen van geavanceerde chips aan Chinese bedrijven. Onder meer de A800 en de H800, die Nvidia speciaal voor de Chinese markt ontwierp, mogen daarmee niet meer naar het land worden uitgevoerd.

De maatregel is een nieuwe stap om te voorkomen dat China toegang krijgt tot belangrijke Amerikaanse technologie. De regels vereisen bijvoorbeeld ook dat bedrijven de VS op de hoogte stellen alvorens bepaalde chips te verkopen aan de Chinezen. De nieuwe regels betekenen onder meer dat Nvidia zijn A800 en H800 chips niet naar het land kan uitvoeren. Die chips waren speciaal ontworpen om iets trager te werken en zo een eerder exportverbod van geavanceerde chips te omzeilen.

‘Wij houden ons aan alle geldende regelgeving bij de levering van producten die duizenden toepassingen ondersteunen in veel verschillende industrieën’, laat een woordvoerder van Nvidia weten aan persbureau Bloomberg. ‘Gezien de wereldwijde vraag naar onze producten, verwachten we op de korte termijn geen betekenisvolle impact op onze financiële resultaten’, vervolgt hij.

Militaire doeleinden

De nieuwe regels zouden echter ook gevolgen kunnen hebben voor andere fabrikanten, waaronder AMD en Intel. Chipbedrijven verloren stevig aan beurswaarde in New York, na de aankondiging. Chipmachinefabrikant ASML uit Nederland verwacht vooral gevolgen op de middellange termijn. Voor de resultaten voor dit jaar en voor de langere termijn verwacht het bedrijf echter geen impact.

Door de strenge exportregels is het handelen van Amerikaanse chipbedrijven met bedrijven in China een stuk moeilijker. De VS hebben de beperkingen naar eigen zeggen opgelegd om veiligheidsredenen. Zo is de regering bang dat Amerikaanse chips gebruikt zullen worden voor militaire doeleinden. Onder druk van de VS hebben ook Nederland en andere landen de uitvoer van chiptechnologie beperkt. Het eerder genoemde ASML mag bijvoorbeeld de meeste van zijn chipmachines niet naar China uitvoeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content