Buytaert wil Drupal op 10% van alle websites

Twee procent van alle websites draait momenteel op Drupal. Dat moeten er op termijn tien procent worden, zei Drupal-creator Dries Buytaert op DrupalCon in Sydney. Drupal evolueert trouwens naar meer dan een puur content management systeem.

Op 18 februari wordt de ontwikkeling van Drupal 8 afgesloten met een zogenaamde ‘feature freeze’. De programmacode wordt bevroren op 1 juli. De bedoeling is dat de nieuwe versie van Drupal tegen eind dit jaar wordt vrijgegeven “of wanneer het klaar is”, zei Dries Buytaert deze week op DrupalCon in Sydney. Het verhaal staat in ComputerWorld Australië. “Hoewel Drupal 8 er veelbelovend uitziet, geloof ik dat we nog een lange weg af te leggen hebben,” aldus Buytaert.


Drupal evolueert naar meer dan zomaar een open bron content managment systeem (cms). Dat is ook nodig om het marktaandeel te vergroten. Twee procent van alle websites ter wereld draait op Drupal. Maar volgens Buytaert moet de Drupal-community op tien procent mikken. “Waarom zijn we daar vandaag nog niet? Wat houdt ons tegen?” vroeg Buytaert tijdens zijn toespraak op de Australische DrupalCon. Om dan zelf het antwoord te geven: grote bedrijven willen volledige oplossingen. Een cms alleen volstaat niet langer. Drupal moet ook crm, digital asset management, seo, marketing automatisering en andere mogelijkheden bieden. Grotere organisaties willen een alles-in-een-oplossing die zowel content, community als commerce aankan, meent Buytaert. “We moeten groter durven denken,” hield Buytaert zijn toehoorders voor. “We zullen opener zijn, goedkoper en sneller (dan gesloten systemen).


Drupal 8 biedt betere ondersteuning voor mobiele platformen, met inbegrip van ‘responsive design’ zodat websites automatisch correct worden weergegeven op verschillende soorten schermen. Het configuratiebeheer werd verbeterd en er is ook een betere integratie met diensten van derde partijen. Tot nu toe dienden meer dan 1.000 programmeurs al meer dan 4.700 patches in voor Drupal 8.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content