BYOD blijft duur probleem, Check Point

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Een studie van Check Point wijst op de dure impact van mobiele systemen op informatie-security, in het bijzonder door BYOD.

Voor het tweede jaar op rij heeft Check Point een studie laten uitvoeren bij ict-professionelen in de VS, Canada, Groot Brittannië, Duitsland en Japan, over ‘The impact of mobile devices on information security‘. En die impact is niet min, want in bedrijven met meer dan 5.000 werknemers liep die kostprijs in meer dan de helft van de securityvoorvallen op tot meer dan 500.000 dollar, aldus de studie uitgevoerd door Dimensional Research. In kleinere bedrijven (minder dan 1.000 werknemers) bedroeg de kost in meer dan de helft van de gevallen nog 100.000 dollar of meer.

Het aantal incidenten steeg aanzienlijk, want 79 procent van de respondenten meldden een mobiel security incident in het voorbije jaar. Android werd door 49 procent gezienj gezien als het platform dat het grootste gevaar biedt (een stijging met 30% ten opzichte van vorig jaar). Als grootste gevaar werd evenwel de achteloze werknemer gezien (66% van de respondenten).

BYOD groeit

Het aantal mobiele toestellen met toegang tot bedrijfssystemen steeg sterk, tot nu 93 procent, en dat zowel in grote als kleine bedrijven. Bij 67 procent van de respondenten waren dat ook toestellen in privébezit van werknemers, en 45 procent heeft vandaag met vijf maal meer BYOD toestellen te maken dan twee jaar geleden. En dat terwijl 63 procent van de respondenten bekennen bedrijfsdata op die toestellen niet te beheren, en 53 procent weet heeft van gevoelige klantendata op die privé systemen. In nog meer gevallen bevatten de mobiele systemen bedrijfs e-mail (88%) en contactinformatie van collega’s, klanten, partners (74%). Het opzetten van een BYOD-beleid wordt dan ook door 93 procent als een uitdaging gezien… Niet precies een gezonde toestand.

Opmerkelijk is dat de respondenten zich blijkbaar bijzonder weinig zorgen maken over ‘compliance’-perikelen na een informatie-security probleem met een mobiel systeem, want slechts 10 procent maakten hiervan melding. Dit lijkt wat optimistisch, want sectorreglementen en wettelijke voorschriften kunnen bij overtredingen voor zware gevolgen zorgen. Het verlies van de data zelf was de grootste bezorgdheid (94% verwees er naar), met de kost om toestellen te vervangen op plaats twee (20%).

Partner Content