C4 dankzij ET

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Of er al dan niet buitenaards leven bestaat, laten we hier in het midden. Maar er te hard naar zoeken, kan je job kosten.

Of er al dan niet buitenaards leven bestaat, laten we hier in het midden. Maar er te hard naar zoeken, kan je job kosten.

Een Amerikaanse man, die werkte als technologieaankoper voor Higley Unified School District in Gilbert, Arizona, heeft onlangs zijn ontslag gekregen. Reden? Gewoon te hard gezocht naar buitenaardse wezens.

Inderdaad, Niesluchowski (Pools voor ‘niet luisteren’) ging tegen de betekenis van zijn naam in en luisterde en speurde volop het zwerk af naar enig teken van leven, zo schrijft de Amerikaanse krant The Arizona Republic. Hij had daarvoor de software ‘[SETI@home]’ gedownload, een gratis programma van de universiteit van Californië die gebruik maakt van een pc-grid om informatie van radiotelescopen te analyseren.

Tot daar geen probleem, ware het niet dat hij het programma niet enkel op zijn eigen pc plaatste, maar op elke pc in het schooldistrict waarvoor hij verantwoordelijk was. Het district berekende de schade – gebruikte energie, slijtage van de hardware – op 1,2 miljoen à 1,6 miljoen dollar.

Je kan argumenteren dat Niesluchowski met zijn zoektocht toch bijdroeg aan het algemene goed. Doch enige persoonlijke eer streek hij er wel mee op. In het SETI-wereldje hanteerde hij de bijnaam ‘NEZ’ en was onder die naam een van de meest actieve vrijwillige deelnemers. In een chatsessie over SETI noemt iemand hem zelfs ‘een god’…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content