Californië legt zware pc’s aan de ketting

© Reuters

De Amerikaanse staat Californië wil dat nieuwe pc’s een pak minder stroom verbruiken. De kans is groot dat die maatregel op termijn ook de wereldwijde verkoop beïnvloedt.

Vanaf 2017 moeten nieuwe laptops, kleine servers en workstations zich aan de nieuwe regels voor stroomverbruik houden. Desktops en thin clients volgen in 2018.

De nieuwe eisen voor stroomverbruik zullen vooral een impact hebben op desktops, gezien zij altijd aan een stroomkabel hangen en bijgevolg minder geoptimaliseerd zijn voor een zuinig stroomverbruik. Volgens de National Resource Defence Council verbruiken ze tot 45 keer meer dan een laptop.

De nieuwe maatregel zal volgens de California Energy Commission, dat de wet opstelde, de productiekost van pc’s met 18 dollar verhogen. Wel zou de eindgebruiker dat bedrag ruimschoots terugverdienen want een zuinigere pc zou 75,53 dollar over een periode van vijf jaar besparen, schrijft de San Diego Union Tribune.

Op zich geldt de wet enkel binnen de staat Californië. Maar de staat is ook het hart van de Westerse technologiesector, en hoofdkwartier van onder meer HP, Google, Apple. De kans is dus groot dat als de makers hun toestellen aanpassen voor de Californische markt, dat die ook worden doorgetrokken voor de Amerikaanse en mogelijk de Europese markt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content