Callatay & Wouters werkt voortaan samen met SAP
De Brusselse ontwikkelaar van software voor de banksector, Callatay & Wouters, gaat samenwerken met SAP. “Wij zullen componenten van SAP opnemen in onze applicaties vanuit een oem-filosofie. Wij blijven eigenaar van de software,” zegt Chief Executive Officer Marc De Groote van Callatay & Wouters (C&W) in een gesprek met de redactie.
De Brusselse ontwikkelaar van software voor de banksector, Callatay & Wouters, gaat samenwerken met SAP. “Wij zullen componenten van SAP opnemen in onze applicaties vanuit een oem-filosofie. Wij blijven eigenaar van de software,” zegt Chief Executive Officer Marc De Groote van Callatay & Wouters (C&W) in een gesprek met de redactie.
De deal met SAP moet een oplossing bieden voor het schaalprobleem waar Callatay & Wouters mee kampt. “Het hele opzet is natuurlijk om het bedrijf te laten groeien en onze marktpositie te versterken. Ongeveer 70-75 procent van onze omzet komt uit diensten en dat beperkt onze groei in feite tot wat we zelf kunnen installeren.”
Door de samenwerking met SAP hoopt C&W nu gebruik te maken van het uitgebreide partnernetwerk van SAP om die barrière weg te werken. “Die potentiële integratiepartners zijn de Accentures, KPMG’s en Atos’en van deze wereld. Daar moeten we nog aan werken”, zegt De Groote. “Het is de bedoeling om in plaats van jaarlijks 5 tot 10 licenties te verkopen, dat op te drijven tot 30 of 40.”
C&W heeft een geïntegreerde banktoepassing (Thaler) voor middelgrote banken. In die sterk groeiende specialiteit is het wereldwijd de nummer drie, na het Zwitserse Temenos en na I-Flex, dat twee jaar geleden al door Oracle is overgenomen. “Temenos is ongeveer drie keer zo groot als wij. Zij zijn niet buiten bereik”, zegt De Groote. C&W had volgens zijn jaarverslag vorig jaar 46,4 miljoen euro omzet, een groei van 18,6% tegenover 2005, met een winst voor belastingen van 6,1 miljoen euro (+10,9). Het personeelsbestand is nu ongeveer 450.
C&W wil zelfstandig blijven, onderstreept Marc De Groote. De deal is mogelijk omdat SAP geen overnamestrategie heeft (zoals Oracle) maar een partnerstrategie. In een mededeling zegt de nummer twee van SAP, Léo Apotheker, dat “onze gecombineerde ervaring en kennis aan middelgrote banken het beste van twee werelden geeft – de kracht en groeimogelijkheden van een groot bedrijf gecombineerd met de wendbaarheid van een klein bedrijf.”
SAP zelf ontwikkelt vooral “best practice”-oplossingen voor de afzonderlijke afdelingen (“silo’s”: kredieten, deposito’s, betalingen…) van de zeer grote banken. Volgens De Groote zijn er binnen het SAP-universum momenteel geen concurrenten voor C&W, maar de relatie met SAP is niet exclusief – ook niet van de kant van C&W, onderstreept hij.
De samenwerking betekent dat C&W zijn pakket gaat overbrengen naar het Netweaver-platform van SAP. Generieke modules die SAP al in portefeuille heeft zullen mettertijd de eigen modules van C&W vervangen. Dat kan belangrijke besparingen in onderhoud en support betekenen. C&W zal zich vooral gaat toeleggen op ontwikkelingen voor de nieuwe behoeften van de middelgrote banken, zoals klantenrelatiebeheer, zegt De Groote. Meteen schakelt C&W geleidelijk over naar een service-georiënteerde architectuur.
De deal verandert niets aan het aandeelhouderschap van C&W, dat voor 58,4% bij de stichtersfamilies de Callatay en Wouters zit, voor 38,6 bij Sofina, Fortis Private Equity en andere investeerders, en voor 3 procent bij het personeel. Belangrijke klanten van C&W zijn onder meer het Britse National Savings & Investments, BNP Paribas, Rabobank en Commonwealth Bank of Australia.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier