Canon biedt 730 miljoen voor Océ

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Het Japanse Canon wil de Nederlandse printerfabrikant Océ overnemen voor 730 miljoen euro.

Het Japanse Canon wil de Nederlandse printerfabrikant Océ overnemen voor 730 miljoen euro.

Canon biedt 8,60 euro per aandeel Océ, wat ruim boven de beurskoers van vrijdag ligt. Dit komt neer op een bod van ongeveer 730 miljoen euro. Het bod heeft de goedkeuring van het bestuur van Océ. Canon produceert onder meer digitale camera’s, kopieermachines, scanners, maar ook printers

Door Océ te kopen, kan Canon in eerste instantie aan schaalvergroting doen in de printermarkt. Océ beschikt immers over een netwerk van directe verkoops- en servicekantoren in 32 landen waaronder België. Het is daarbij de uitdrukkelijke ambitie om op die manier uit te groeien tot de nummer één in de printerindustrie. Volgens beide partijen bestaat er alvast een grote complimentariteit in de productportfolio en hechten zowel Canon als Océ belang aan dezelfde waarden.

Canon geeft in de officiële mededeling ook aan dat het hoopt extra R&D-expertise uit de deal te kunnen halen. De printerindustrie gaat door een consolidatie, waarbij R&D en fabricage op grote schaal doorslaggevende argumenten geworden zijn.

Océ zal een aparte divisie blijven binnen Canon, met hoofdzetel in Venlo (Nederland). Van daaruit zal Océ de ‘wide format’printactiviteiten en business services voor zijn rekening nemen. De afdeling ‘office activities’ van Océ wordt geïntegreerd in het bestaande productenaanbod van Canon. Voor de volledige integratieoefening rekent Canon op een termijn van drie jaar. Beide partijen zouden ook al akkoord zijn over de plannen hierover.

Banen zouden er volgens de officiële mededeling niet op de helling staan. Bij Océ werden in 2008 via twee opeenvolgende ontslagrondes wel al 350 en nog eens 600 banen geschrapt, waardoor de fabrikant 20 en 50 miljoen euro kosten kon besparen. De Belgische vestiging van de Océ Groep is gevestigd in Brussel met meer dan 380 medewerkers voor de verkoop, marketing en support van de Océ producten en diensten op de Belgische en Luxemburgse markt. De vestiging van Canon in Diegem telt meer dan 300 medewerkers. Eerder dit jaar [nam Canon ook al een participatie in het Belgische I.R.I.S].

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content