Capgemini wil salaris oudere werknemers verlagen

De Nederlandse ICT-dienstenleverancier Capgemini wil de lonen van vierhonderd oudere werknemers verlagen. De salarisverlaging kan oplopen tot tien procent. De Nederlandse automatiseerder Ordina heeft gelijkaardige plannen.

De Nederlandse ICT-dienstenleverancier Capgemini wil de lonen van vierhonderd oudere werknemers verlagen. De salarisverlaging kan oplopen tot tien procent. De Nederlandse automatiseerder Ordina heeft gelijkaardige plannen.

Het Financieele Dagblad schrijft vandaag dat het automatiseringsbedrijf Capgemini het loon van 400 vooral oudere werknemers in zijn Nederlandse vestigingen met tien procent of meer wil verlagen. Volgens het IT-bedrijf zijn de uurtarieven sinds de kredietcrisis fel gedaald en zijn de oudere werknemers daardoor te duur geworden. Met het bespaarde geld wil Capgemini jongere werknemers beter belonen.

Jeroen Versteeg, bestuurder van Capgemini, zegt tegen het Financieele Dagblad dat de uurtarieven voor sommige specialismen “met 40%, 50% gedaald (zijn) in vier jaar tijd”. Volgens Versteeg worden bepaalde diensten in de ICT-sector nu “goedkoper dan de gemiddelde loodgieter”. In een gesprek met de Nederlandse omroep NOS voegt Versteeg eraan toe dat de verhouding tussen de lonen van oudere werknemers en starters op de arbeidsmarkt scheefgegroeid is. Daarom moeten de loonkosten ingeperkt worden, “zeker in de IT-sector”, aldus nog Versteeg.

De loonknip gebeurt op vrijwillige basis. Maar Capgemini houdt wel een stok achter de deur. Als de salarissen van de oudere werknemers niet omlaag gaan, volgt een nieuwe reorganisatie. Volgens Versteeg zullen er dan “veel ontslagen vallen”.

In 2011 daalde de omzet van Capgemini in de Benelux met 4 procent, een tendens die in 2012 nog verergerde, met een Benelux-omzetdaling van 13,8 procent in het derde kwartaal. Afgelopen zomer kondigde het bedrijf een herstructurering aan. Die zou in 2013 voor een herstel moeten zorgen. Wereldwijd doet het bedrijf het wel goed. De totale groepsomzet steeg in het derde kwartaal met ruim zes procent tot 2,52 miljard euro.

Volgens het Financieele Dagblad wil ook het Nederlandse IT-bedrijf Ordina knippen in de lonen van oudere werknemers.

UPDATE: In België heeft het bedrijf geen gelijkaardige plannen, bevestigt Kris Poté van Capgemini België. “Het probleem is heel specifiek Nederlands. Er ontstond daar door een aantal overnames een overcapaciteit. In België hebben we geen overnames gedaan en zijn er geen problemen,” zegt Poté.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content