Capsule van SpaceX mist afspraak met ISS

© NASA

De onbemande Dragon-capsule heeft woensdagochtend zijn geplande afspraak met het Internationaal Ruimtestation (ISS) gemist door een probleem met de gps. Dat maakte de Amerikaanse privémaatschappij SpaceX bekend. Donderdagvoormiddag wordt een nieuwe poging ondernomen.

De onbemande capsule moet de zes bewoners van het ISS meer dan twee ton aan levensmiddelen en uitrusting voor wetenschappelijke experimenten leveren, in het kader van een contract met de NASA. Het was de bedoeling dat ze zich woensdagochtend vasthechtte aan het ISS. Dat manoeuvre werd echter in de laatste fase onderbroken door een probleem met een gps-apparaat. Het ruimtevaartuig was toen nog maar 1,2 km verwijderd van het ISS.

Herkansing

De capsule bevindt zich in een goede staat, aldus SpaceX. Ook de astronauten in het ISS zijn veilig. Als alles goed gaat, zal de bemanning maar een dag langer moeten wachten op de voorraden die Dragon komt brengen. Donderdagvoormiddag (vanaf 10u Belgische tijd) volgt namelijk een nieuwe poging. Die is live te volgen op de website van NASA.

Tweetrapsraket

De Dragon-capsule werd afgelopen weekend succesvol gelanceerd op het ruimtecentrum in Florida. Na de lancering landde de eerste rakettrap netjes terug op de aarde, zodat die kan hergebruikt worden. Daarvan zijn hier beelden te zien.

Partner Content