Carlos Slim stopt de jacht op KPN

América Móvil staakt zijn poging om KPN over te nemen. KPN stelt dat het geen partner nodig heeft voor zijn toekomst.

KPN kan zelfstandig verder en heeft geen nieuwe partner nodig om zijn toekomst vorm te kunnen geven. Dat stelde bestuursvoorzitter Eelco Blok donderdag in een toelichting op de afgeketste overnamepoging door América Móvil.

Het Nederlandse telecomconcern denkt niet aan een verkoop van Base. “KPN staat niet te koop”, stelde Blok. “We gaan door op de ingeslagen weg. We hebben ons de afgelopen tijd zowel operationeel als financieel versterkt, waardoor we onze strategie zelfstandig door kunnen zetten.”

De onderhandelingen met América Móvil zijn niet alleen stukgelopen op de prijs, benadrukte Blok. “Het ging om het totaalpakket, dat het bod acceptabel had moeten maken voor alle belanghebbenden. Daarbij ging het zowel om de aandeelhouders, als de klanten en de medewerkers. De combinatie die ze boden, was onacceptabel. Het leek erop dat ze voor een dubbeltje op de eerste rang wilden zitten.”

Blok sloot niet uit dat KPN in de toekomst weer met América Móvil rond de tafel zal zitten. “Ze zijn nog altijd voor 30 procent aandeelhouder van KPN. We zullen zien hoe die relatie zich ontwikkelt. Maar voor ons is dat nu niet echt van belang. Wij hebben de juiste stappen gezet en kunnen verder met onze eigen strategie.”

KPN heeft volgens Blok “intensieve gesprekken” met América Móvil gevoerd, waarbij getracht werd toezeggingen te krijgen over zaken als de uitvoering van de ingezette strategie, de werkgelegenheid, pensioenen, de cao en de vestiging van het hoofdkantoor. De topman wilde niet aangeven welke voorstellen het Mexicaanse bedrijf op dit vlak deed en waar de onderhandelingen precies spaak liepen. Ook op vragen over de door KPN gewenste prijs wilde hij niet ingaan.

Blok is niet van plan zelf op te stappen, gaf hij aan. “Ik ben zeer gecommitteerd aan KPN. Ik geloof in de koers die we hebben uitgezet. Deze klus wil ik afmaken, daar sta ik voor.”

KPN verwacht midden volgend jaar toestemming te krijgen van de Europese mededingingsautoriteiten voor de verkoop van de Duitse dochter E-Plus aan Telefónica. Dankzij die deal kan er over 2014 ook weer dividend worden uitgekeerd aan aandeelhouders, herhaalde Blok zijn eerdere belofte.

Aan de verkoop van het Belgische dochterbedrijf Base wordt volgens de bestuursvoorzitter niet gedacht. (Belga)

Partner Content