CBFA relativeert paniek rond e-banking

Dit weekend was er heel wat heisa rond Russische maffiosi die Belgische bankrekeningen via de e-bankingtoepassing zouden plunderen. Maar sinds 2005 gaat het slechts om zo’n 50 gevallen, onderstreept de banktoezichthouder Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA).

Dit weekend was er heel wat heisa rond Russische maffiosi die Belgische bankrekeningen via de e-bankingtoepassing zouden plunderen. Maar sinds 2005 gaat het slechts om zo’n 50 gevallen, onderstreept de banktoezichthouder Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA).

De Tijd had het dit weekend over ‘heel wat’ geplunderde rekeningen. Russische criminelen zouden slecht beveiligde toepassingen voor internetbankieren hebben gekraakt en geld hebben buitgemaakt. Het dramatische nieuws werd naarmate het weekend vorderde almaar meer geminimaliseerd en gesust. De VRT vernam dat het om bankrekeningen bij KBC, Dexia en Argenta ging. Maar slechts een vijftiental mensen zouden getroffen zijn.

KBC benadrukt aan persagentschap Belga dat in het centrale systeem van internetbankieren van de bank nooit is ingebroken. Volgens een woordvoerster gaat het om enkele geïsoleerde gevallen – minder dan 10 – die abnormaliteiten hebben vastgesteld, waarbij geld van hun rekening is verdwenen. Het onderzoek moet nu uitmaken of mogelijk hun pc onvoldoende was beveiligd of er onzorgvuldig met hun gegevens is omgesprongen. Zolang dat niet bewezen is, krijgen de klanten het voordeel van de twijfel en hebben ze hun geld teruggekregen.

Bij Dexia zegt een woordvoerster: “In de maanden mei en juni hebben wij geconstateerd dat hackers het systeem onveilig maakten. Het probleem werd vastgesteld bij vier klanten, en bij een van hen konden we de fraude nog verhinderen.” De gedupeerde klanten werden vergoed. In totaal ging het om een bedrag van ongeveer 10.000 euro. “Wij hebben onmiddellijk maatregelen genomen om ons veiligheidssysteem op punt te zetten, we hebben de andere banken ingelicht en het federaal parket op de hoogte gebracht”, aldus nog Dexia. Sindsdien zijn geen nieuwe pogingen tot hacking vastgesteld. Bij Argenta was niemand bereikbaar voor commentaar.

Sinds 2005 zijn er in België 51 of 52 geslaagde fraudegevallen geweest bij klanten die aan internetbankieren doen, zo meldt een woordvoerder van de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) aan Belga. In totaal is daarbij een bedrag van net geen 800.000 euro ontfutseld. In 2007 waren dat 23 fraudegevallen, waarvan er zeker 4 en wellicht 16 het werk zijn van georganiseerde misdaad. Sindsdien namen de banken extra maatregelen. Sinds juni zijn er geen geslaagde pogingen meer geweest, aldus de CBFA. De CBFA wijst er nog op dat de 52 geslaagde fraudegevallen komen op een totaal van 500.000 betalingen via internetbankieren per dag. Volgens specialisten staat België aan de top inzake veiligheid voor internetbankieren en is 52 fraudegevallen op dagelijks 500.000 verrichtingen al bij al zeer beperkt.

Minder nieuws voor de banken is wel dat vandaag aan het licht kwam dat zo’n 200 Belgische creditcards zijn gekraakt via een Duitse website die evenemententickets verkoopt. In totaal werden gegevens van 66.000 klanten gestolen.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content