CD&V en PS zetten netneutraliteit op politieke agenda

. © .
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Het debat rond netneutraliteit leeft – ook in ons land. Nadat midden mei Valérie Déom (PS) al een voorstel rond netneutraliteit indiende, heeft ook CD&V nu een eigen voorstel geformuleerd en ingediend. Over de grond van de zaak zitten beide partijen op dezelfde lijn. Het voorstel van Jef Van den Bergh (CD&V) gaat wel dieper in op de problematiek rond onder meer ‘traffic management’ en ‘traffic shaping’.

Zowel CD&V als PS hebben een wetsvoorstel rond netneutraliteit ingediend. Dat moet onder meer duidelijke regels rond ‘traffic shaping’ vastleggen.

Het debat rond netneutraliteit leeft – ook in ons land. Nadat midden mei Valérie Déom (PS) al een voorstel rond netneutraliteit indiende, heeft ook CD&V nu een eigen voorstel geformuleerd en ingediend. Over de grond van de zaak zitten beide partijen op dezelfde lijn. Internet moet neutraal blijven en gebruikers moeten zelf kunnen blijven kiezen welke diensten of informatie ze over internet wensen te ontvangen.

Transparantie

Het voorstel van Jef Van den Bergh (CD&V) – naar analogie met het model in de Verenigde Staten – gaat wel dieper in op de problematiek rond onder meer ‘traffic management’ en ‘traffic shaping’. Dat onderwerp zit helemaal in de actualiteit, nadat Telenet toegaf dat het “testen van onbepaalde duur” uitvoert rond het bewust vertragen van de snelheid van peer-to-peertoepassingen (p2p) voor bestandsuitwisseling. In het CD&V-wetsvoorstel wordt gesteld dat “het afknijpen of bewust vertragen van bepaald internetverkeer om bijvoorbeeld commerciële motieven ongewenst is.” Al is een commercieel motief uiteraard wel een rekbaar begrip dat voor interpretatie vatbaar is.

“Aanbieders van internet dienen legaal verkeer door te zenden zonder onderscheid los van culturele, commerciële, sociale, religieuze, politieke of idelogische motieven”, leest de tekst verder. Er wordt echter niet verduidelijkt hoe een operator het onderscheid tussen legaal en illegaal verkeer kan of moet maken. Technologisch is dat geen probleem, maar dan kom je al snel uit op het gecontesteerde ‘deep packet inspection’ (dpi), dat het Nederlandse KPN gebruikt om het dataverkeer inhoudelijk te analyseren en desgevallend te blokkeren.

Het wetsvoorstel pleit ook duidelijk voor de transparantie. De operatoren dienen bijvoorbeeld bij het sluiten van een contract de consument te informeren over eventuele beperkingen inzake toegang tot of gebruik van diensten, maar ook over “de door de operator ingestelde procedures om het verkeer te meten of te sturen.” CD&V ziet in de controle hierop een rol weggelegd voor het BIPT.

Uitzondering voor mobiel internet

In het voorstel is verder wel sprake van een enkele uitzonderingsmaatregelen in het kader van “redelijk netwerkbeheer”. Denk dan aan het ondervangen van congestie in piekperioden of het onderscheppen van spam. Ook voor mobiel internet zou in een uitzondering voorzien worden. De partij laat zich daarvoor inspireren door de recente regelgeving in de Verenigde Staten. Het zou dan gaan om een tijdelijke maatregel (5 jaar), omdat het om een markt in volle ontwikkeling gaat terwijl het beschikbare spectrum beperkt is.

Netneutraliteit in de Grondwet

Het voorstel van de PS daarentegen ziet uitgerekend in het mobiele internet een aanleiding om het debat over netneutraliteit te voeren. De partij klaagt aan dat heel wat operatoren er niet voor terugschrikken om almaar meer vormen van inhoud te discrimineren en slechts een beperkt aantal diensten te bieden, “zogenaamd omdat men wil inspelen op de specifieke noden van de bevolking”. De PS vreest dat die tendens zonder ingrijpen van de overheid er voor zal zorgen dat gelijke toegang voor iedereen tot het internet tot het verleden zal behoren. Opmerkelijk is overigens nog dat de PS netneutraliteit wil inschrijven in de Grondwet. De partij vindt dat gerechtvaardigd omdat ze “net als in de echte wereld ook in de digitale wereld een solidaire, egalitaire en democratische samenleving wil uitbouwen.”

Volgende woensdag komt het onderwerp ter sprake in een hoorzitting. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content