CD&V wil recht op neutraal internet in de grondwet

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

CD&V wil het recht op een neutrale toegang tot internet inschrijven in de grondwet. De partij wil zo de geografische drempels tot breedbandinternet wegwerken.

CD&V gaat binnenkort een wetsvoorstel indienen dat het recht op een neutrale internettoegang in de grondwet inschrijft. Volgens de partij is via het sociaal tarief ondertussen wel de financiële drempel voor breedbandinternet weggewerkt, maar bestaan er nog geografische drempels. “Iedereen moet zich kunnen aansluiten op 2 Mbps internet. Er zijn nog steeds blinde vlekken in ons land waar nog geen breedbandinternet beschikbaar is. Het kan niet dat er op de ene plaats downloadsnelheden van 60 en 120 Mbps worden aangeboden zoals Telenet nu net Whoppa lanceerde, maar dat er op andere plaatsen nog geen minimale internettoegang beschikbaar is. De universele dienstverlener moet de gaten in de geliberaliseerde markt opvullen via de technologie die op die plaats het meest geschikt is”, zegt CD&V-Kamerlid Roel Deseyn.

Maatschappelijke basisbehoefte

Deseyn ziet in breedbandinternet een basisbehoefte net zoals elektriciteit, verwarming en water. “Precies daarom vind ik dat het in de grondwet moet ingeschreven worden als een basisrecht, en dat operatoren dus ook niet zomaar de internettoegang kunnen afsluiten. Ook bij langdurige storingen van meer dan 3 dagen, zouden operatoren een alternatief moeten aanbieden. En als het van ons afhangt, spreken we in de grondwet ook van ‘neutrale’ toegang”, zegt Deseyn die daarmee verwijst naar het debat rond netneutraliteit. Op dit ogenblik zou er rond die materie aan een consensusvoorstel gewerkt worden. “Vergelijk het met een pretpark. Het kan niet zijn dat iemand een ticketje koopt om vervolgens vast te stellen dat delen van het park afgesloten zijn voor hem”. Deseyn verwijst daarbij onder meer naar het voorbeeld van Spanje dat al in 2011 1 Mbps internet als een universele dienstverplichting in de grondwet inschreef. Finland schreef een gelijkaardige bepaling reeds in 2010 in haar telecomwet. Volgens het Kamerlid alludeert een recente studie van de FOD Economie ook op grondwetgeving. Uit die studie kwam onder meer naar voor dat vijftien procent van de Belgen tussen 16 en 74 jaar nog nooit internet heeft gebruikt. “Dat is onaanvaardbaar veel voor de kennisregio die we willen zijn”, aldus nog Deseyn.

Voorstel PS

Op 17 mei 2011 heeft de PS overigens al een soortgelijk voorstel ingediend. Het wetsvoorstel wou het principe van netneutraliteit inschrijven in de wet van 13 juni 2005 betreffende de elektronische communicatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content