CeBIT is ook ‘datadiefstalfestijn’

Door de drukte op ’s werelds grootste ict-beurs zou je haast niet beseffen dat op hetzelfde moment wellicht ook ’s werelds grootste ‘datadiefstalfestijn’ plaatsheeft.

Door de drukte op ’s werelds grootste ict-beurs zou je haast niet beseffen dat op hetzelfde moment wellicht ook ’s werelds grootste ‘datadiefstalfestijn’ plaatsheeft.

De Duitse producent van beveiligingsproducten G-Data waarschuwt exposanten en bezoekers dan ook voor elektronische gauwdieven. Op geen enkele beurs vind je zoveel laptops en onbeveiligde WLAN’s terug. Op al die systemen staan massa’s aantrekkelijke gegevens – van klanteninformatie tot bedrijfsgegevens over persoonlijke weetjes-, terwijl er vaak verouderde of helemaal geen beschermingsfaciliteiten worden aangewend.

Zeker Wi-Fi en Bluetooth connecties vormen een gevaar. Zo wijst G-Data er op dat dieven eigen draadloze toegangspunten opzetten en die aanbieden als ‘gratis hotspots’, met het oog op de diefstal van data. Daarnaast maken ze gebruik van onbeschermde en draadloze ‘peer to peer’ connectiefaciliteiten.

G-Data adviseert bezoekers om:

1/ slechts met een degelijke beveiliging (firewall, anti-software etc, bijgewerkt vooraleer je naar CeBIT afreist) draadloos online te gaan, 2/ de informatie op je systeem te versleutelen (evenals de bestanden en berichten die je doorstuurt, zeker als die bedrijfsgevoelige informatie bevatten),3/ regelmatig backups te maken van data op je systeem, zodat bij een eventuele diefstal van je computer of je Blackberry de data niet permanent verloren is.4/ wanneer mogelijk een kabelverbinding te gebruiken voor toegang tot het net. Dat levert vaak zelfs een beter snelheidsverbinding op dan de vaak verzadigde draadloze connecties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content