Cel internetfraude is definitief

De federale politie heeft op 1 oktober formeel een speciale cel rond internetfraude opgericht. De cel maakt deel uit van de Federal Computer Crime Unit (FCCU) en is 4 man sterk.

De federale politie heeft op 1 oktober formeel een speciale cel rond internetfraude opgericht. De cel maakt deel uit van de Federal Computer Crime Unit (FCCU) en is 4 man sterk.

De cel gaat in een eerste fase de internetfraude in ons land in kaart brengen en daarna grote dossiers gericht aanpakken. “We gaan tot het voorjaar 2008 bekijken welke misdrijven we het best kunnen aanpakken en waar de mensen het meeste geld aan verliezen”, legt Johan Denolf, directeur economische en financiële criminaliteit van de federale politie, uit aan het persagentschap Belga. “We moeten daarbij eigenlijk een kosten-batenanalyse maken. Zo kunnen we moeilijk een rogatoire commissie naar verschillende landen sturen voor één gedupeerde die 500 euro kwijt is. Als we echter verbanden ontdekken tussen vele verschillende zaken, kunnen we dat wel. Zo rolde de Duitse politie in Beieren een bende op die goed was voor 8 miljoen euro aan fraude”, aldus Denolf.

Kopen en verkopen op internet is almaar populairder en dus stijgt ook het aantal meldingen van misbruik. Zo kreeg de federale politie op haar speciaal meldpunt (www.ecops.be) in 2006 27.204 meldingen. Dat waren er 70 procent meer dan in 2005. Het ging voornamelijk om pogingen tot misbruik. “Toch verliezen steeds meer Belgen geld aan internetfraudeurs”, zegtDenolf. “Het kan gaan van enkele tientallen euro tot honderdduizenden euro.”

Volgens Luc Beirens van de FCCU verliezen slachtoffers van kredietkaartfraude naar schatting gemiddeld 10.000 euro, met zelfs recordbedragen tot 300.000 euro. Voor veilingsites speelt een derde tot 500 euro kwijt, een derde tussen 500 en 2.500 euro en een derde meer dan 2.500 euro.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content