Centric wint 2 rechtszaken tegen bonden

Ict-dienstverlener Centric heeft twee rechtszaken gewonnen die de vakbonden hadden aangespannen. De bonden wilden het bedrijf dwingen ondernemingsraden in te stellen bij de Belgische dochterondernemingen.

Ict-dienstverlener Centric heeft twee rechtszaken gewonnen die de vakbonden hadden aangespannen. De bonden wilden het bedrijf dwingen ondernemingsraden in te stellen bij de Belgische dochterondernemingen.

De vakbonden meenden dat [Centric de Belgische wetgeving overtrad door de activiteiten op te splitsen in kleinere vennootschappen]. De bonden vroegen de arbeidsrechtbank in Antwerpen om 10 Centric-vennootschappen te verplichten samen één ondernemingsraad op te zetten. De arbeidsrechtbank oordeelde dat Centric daartoe niet verplicht is.

De vakbonden hadden voor de arbeidsrechtbank in Brussel een tweede procedure aangespannen. Daarin werd gevraagd een recent opgerichte vennootschap met ex-werknemers van het overgenomen Apem toe te voegen aan twee bestaande vennootschappen voor de oprichting van een zogeheten preventiecomité.

De vakbonden meenden ook dat de werkgeversafvaardiging in het preventiecomité moest bestaan uit managers van de Nederlandse moedervennootschap en niet uit lokale managers in Zaventem. De Brusselse arbeidsrechtbank wees beide vorderingen af.

Centric is verbolgen dat de vakbonden tijdens de procedures verklaringen hebben afgelegd aan de pers waarin het bedrijf met scherpe bewoordingen werd aangevallen. De vakbonden spraken van “omzeiling, manifeste miskenning en ontduiking van de wetgeving”.

Vakbondssecretaris Koen Dries van de vakbond LBC noemt de gerechtelijke uitspraak jammer. “Maar ik word er niet triest van. De rechter heeft een technische uitspraak gedaan”, zegt hij. De vonnissen leiden ertoe dat Centric nu wordt opgezadeld met twee zogeheten preventiecomités, in plaats van één ondernemingsraad.

“Dat is minder werkbaar en het had ook niet de voorkeur van het Belgische Centric-management”, weet Dries. “Omdat deze commissies dwars door de verschillende activiteiten van bedrijf lopen, wordt het lastig overleggen. Bovendien is hier in België juist bepaald dat de vroegere preventiecommissies in het komende halfjaar de status van ondernemingsraad krijgen.” Uiteindelijk krijgt Centric door deze uitspraak in België volgens Dries te maken met twee ondernemingsraden.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content