CEO Barnes & Noble stapt op na teleurstellende Nook-verkoop

© reuters

William Lynch houdt het voor gezien bij de retailer Barnes & Noble na teleurstellende cijfers van de Nook-tak.

William Lynch houdt het voor gezien bij de retailer Barnes & Noble na teleurstellende cijfers van de Nook-tak.

CEO Lynch stapt op na de sombere resultaten van de Nook-verkoop – via e-readers -, die in het laatste kwartaal van vorig jaar met 34 procent terugviel. De geplaagde boekhandelaar gaf daarbij te kennen niet langer Nook-tablets te produceren. Daarmee lijkt het erop dat Barnes & Noble bezwijkt onder de concurrentiedruk van Amazon, Apple en Google.

De klassieke boekhandels in de VS kregen het hard te verduren na de digitale aanval van Amazon. Borders, een andere grote keten van boekenwinkels, ging in 2011 over de kop. Barnes & Noble gaf de strijd niet op en besliste Amazon van antwoord te dienen op de digitale markt. CEO Lynch, die drie jaar geleden aan het hoofd kwam van Barnes&Noble, spitste zich toe op de ontwikkeling van de Nook e-book store, e-readers en tablets.

De ‘Nook e-reader’ werd in 2009 gelanceerd om te concurreren met de Kindle van Amazon, wat uiteindelijk niet gelukt is. Nadat Apple in 2012 met de iPad op de proppen kwam, leek de strijd helemaal verloren.

Voorzitter en oprichter Leonard Riggio, de grootste aandeelhouder van Barnes & Noble, liet al weten dat het bedrijf toe is aan een nieuw strategisch plan. Dat zou kunnen betekenen dat de ‘Nook business’ afgesplitst wordt van de keten van honderden ‘fysieke’ Barnes & Noble-winkels.

De Nook-tak wordt voorlopig geleid door CFO Michael Huseby. Zowel Huseby als de chef van de retaildivisie Mitchel Klipper zal moeten rapporteren aan voorzitter Riggio. (Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content