CEO Spotify gaat door het stof vanwege privacyrel

© Reuters

Spotify-CEO Daniel Ek spreekt in een blog een ‘sorry’ uit in kapitale letters. Maar de algemene voorwaarden die de aanleiding vormen voor de rel die vorige week ontstond, veranderen niet.

Ek legt uit dat het probleem zit in de communicatie rond de nieuwe voorwaarden. Spotify dwingt met de nieuwe voorwaarden af dat gebruikers de streaming-audiodienst toegang geven tot contacten en foto’s. Het is nooit de bedoeling geweest die bestanden te gebruiken zonder de eigenaar van de smartphone om toestemming te vragen, verzekert Ek. Spotify wil de informatie gebruiken om de ervaring met de app te verrijken. Zo is toegang tot de foto’s nodig om een plaatje te plaatsen bij de profielen van vrienden in de app. De app krijgt ook mogelijkheden om nieuwe vrienden uit te nodigen door de contactendatabase te benaderen.

Verder wil Spotify gebruik maken van voice control om het mogelijk te maken gesproken commando’s aan de app te geven, bijvoorbeeld om snel een nummer over te slaan. Ek verzekert dat er niets veranderd aan de manier waarop Spotify gegevens deelt met derden. In sommig gevallen is het delen van sommige informatie nodig, bijvoorbeeld wanneer gebruikers hun Spotify-abonnement afsluiten via hun internetaanbieder. Dan moeten abonnementsgegevens worden gedeeld. Maar verder deelt Spotify alleen geanonimiseerde gegevens voor marketing- en advertentiedoeleinden zoa dat eerder ook al gebeurde.

De aankondiging van de nieuwe voorwaarden was vorige week voor velen aanleiding openlijk melding te maken dat zij Spotify verder niet meer zouden gebruiken.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content