CEO Tim Cook: Langverwachte Apple-televisie op komst

© Reuters
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Apple gaat serieus inzetten op televisie. Wat voor een product er uit het moederschip in Cupertino gaat komen, laat staan wanneer, is onbekend, maar CEO Tim Cook zegt dat het menens is.

“Het is een gebied van intense interesse”, zei Cook tijdens een interview met de Amerikaanse televisiezender NBC. “Meer kan ik daar niet over zeggen.”

Dat Apple plannen heeft in televisie is al een tijd bekend. Tot nog toe gaat dat niet verder dan de Apple TV, een vijf jaar terug gelanceerd kastje ter grootte van een overmaatse hockey-puck waarmee je video van het internet of van iTunes op je televisietoestel kan afspelen. Leuk, maar iets dat Cook zelf in het verleden niet meer dan “een hobby” noemde.

Dat Apple meer wil, is duidelijk. “Als ik mijn woonkamer inloop en de televisie opzet, dan heb ik het gevoel dat ik twintig-dertig jaar teruggereisd ben in de tijd”, zei Cook.

Siri op televisie

Dat is niet bevredigend. Fans verwachten dan ook dat Apple op de proppen zal komen met een product dat in de televisiewereld voor dezelfde revolutie zal zorgen als de iPod destijds in de muziekindustrie of de iPad in de computerbusiness.

Welke vorm dat zal aannemen, is een mysterie. Best mogelijk dat Apple zelf televisies gaat bouwen, maar het kan ook heel anders uitpakken. Het gerucht gaat alvast dat Siri, de virtuele assistente van de iPhone, er voor iets tussen zal zitten en dat je dus op de een of ander manier zal kunnen praten met je televisie.

Zoals bekend werkt Apple vaak jaren binnenskamers aan projecten die tot heel andere oplossingen leiden dan eerst vermoed. Zo werd de iPhone geboren uit de eerste probeersels voor de iPad. Vermoedelijk zit er ook voor televisie dus al een hele tijd wat in de pijplijn in het Apple-hoofdkwartier in Cupertino, Californië.

Steve Jobs: van nul af aan

“De enige manier waarop het kan veranderen, is als je van nul af aan begint, de doos helemaal opengooit, een heel nieuw design uitdenkt”, zei Steve Jobs, de in 2011 overleden bezieler van Apple, in 2008 over de televisieplannen.

In de biografie van de hand van Walter Isaacson, die vlak na zijn dood verscheen, gaf Jobs zelfs aan dat Apple de klus al grotendeels geklaard had: “Het zal de simpelste user interface hebben die je jezelf maar kan voorstellen. Ik heb het probleem eindelijk gekraakt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content