CERT.be waarschuwt voor gevolgen ‘DNS Changer’

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

CERT.be, het Belgische federale cyber emergency team, heeft een speciale website opgericht waar surfers kunnen nagaan of hun pc besmet is met ‘DNS Changer’-malware.

CERT.be, het Belgische federale cyber emergency team, heeft een speciale website opgericht waar surfers kunnen nagaan of hun pc besmet is met ‘DNS Changer’-malware.

Via de website www.dns-ok.be kunnen surfers eenvoudig controleren of hun pc besmet is met de ‘DNS Changer’-malware. Dat is nodig omdat men anders op 7 maart mogelijk niet langer op internet kan.

Een en ander is het gevolg van gesofisticeerde internetfraude die werd opgezet door zes inwoners van Estland. Zij slaagden erin miljoenen computers te besmetten met een virus, dat hen toeliet om besmette computers om te leiden naar specifieke websites met internetadvertenties. De Esten verdienden vervolgens geld doordat deze advertenties voortdurend bezocht werden via het netwerk van besmette computers. De FBI slaagde er na twee jaar onderzoek – operatie Ghost Click gedoopt – in om de zes op te sporen en in te rekenen.

De “DNS Changer” malware zorgde er voor dat gebruikers automatisch op kopies van bekende websites terecht kwamen, die bedoeld waren om gegevens te stelen en allerlei reclame te tonen, waarmee de cybercriminelen geld opstreken. Dat gevaar is intussen geweken omdat de FBI voorlopig een tijdelijke server opgezet heeft die de omleiding door het virus opvangt. Maar wanneer deze server verdwijnt op 7 maart, zullen geïnfecteerde computers niet langer op het internet raken. Christian Van Heurck, coördinator van CERT.be, weet dat er verschillende Belgische computers besmet zijn, maar het is niet bekend of het over enkele dan wel vele duizenden computers gaat. Hij raadt daarom iedereen aan om de snelle test te doen op www.dns-ok.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content