Certificatendatabank Vreg dagenlang plat door probleem met nieuwe versie

Een fout na een update van de certificatendatabank van de Vreg zorgt er voor dat de aanvraagsite voor groenestroomcertificaten in totaal meer dan tien dagen onbereikbaar is.

Een fout na een update van de certificatendatabank van de Vreg zorgt er voor dat de aanvraagsite voor groenestroomcertificaten in totaal meer dan tien dagen onbereikbaar is.

Wie Certificatenbeheer.vreg.be bezoekt leest dat de databank van vrijdagavond 28 juni tot dinsdag 2 juli onbeschikbaar was. Maar kort nadat ze weer online kwam moest de Vreg de dienst weer stopzetten. “We zagen een fout in de richting van wat we vorig jaar zagen. Je kon gegevens van andere installaties zien. Daarom hebben we alles meteen offline gehaald om geen risico’s op te lopen.” Aldus André Pictoel, gedelegeerd bestuurder van de energieregulator.

De databank werd aanvankelijk offline gezet omwille van een nieuwe release van het platform. Die werd al sinds eind 2012 ontwikkeld na een decreetswijziging in de regeling voor energiecertificaten. Ook werd die nieuwe versie gedurende twee maanden getest. Maar dat maakte het systeem toch niet waterdicht.

Bijkomende expertise

De nieuwe deadline is nu woensdag 10 juli. “We hebben intussen ook een tweede IT-bedrijf ingeschakeld dat de zaken onafhankelijk kan bekijken. In principe is de deadline maandag al, maar we willen alles extra goed uittesten alvorens de databank weer beschikbaar te stellen”, zegt Pictoel.

Aan het project achter de nieuwe release werkten vier mensen van een externe IT-partner en nog eens zes mensen intern (niet voltijds). Wie die twee externe bedrijven zijn wil Pictoel liever niet kwijt. Omdat het niet duidelijk is hoe het probleem is ontstaan wil hij niet de indruk geven dat iemand met de vinger wordt gewezen.. “We willen eerst zien waar het probleem ligt en hoe we dit kunnen oplossen.”

Voor wie groenestroomcertificaten wil aanvragen is er geen risico geweest. De fout werd veel sneller opgemerkt dan de vorige keer en er in tegenstelling tot de vorige panne zijn ook geen gegevens verloren. Wel moet wie een certificaat wil aanvragen hier geduld voor hebben tot 10 juli.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content