CES 2016: wat is er hot in Las Vegas?

CES 2016 in opbouw. © Reuters
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De eerste week van het jaar staat synoniem voor de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Wat zijn dit keer de trends op ’s werelds grootste technologie-event? We zetten ze even voor u op een rijtje.

Virtual reality

2016 zou wel eens een doorbraakjaar kunnen worden voor virtual reality. De Oculus Rift (Facebook) wordt eindelijk commercieel gelanceerd, maar daarnaast zijn er ook heel wat andere spelers die een VR-headset in de markt zetten, of die hun portfolio uitbreiden met interessante extra’s.

Samsung showt op de CES bijvoorbeeld een hand-gebaseerde VR-controller (RINK) voor zijn Gear VR waarmee je in real time virtuele omgevingen kan manipuleren. HTC verwacht veel van zijn VIVE VR-bril, en Sony stelt zijn langverwachte Playstation VR headset voor.

Geconnecteerde wagens

Meer nog dan vorig jaar staan geconnecteerde wagens in het centrum van de belangstelling op de beursvloer. In de aanloop naar het event liet Ford al weten dat al zijn nieuwe wagens voortaan zullen worden uitgerust met Apple CarPlay en Android Auto, en verwacht wordt dat heel wat fabrikanten zullen volgen. De Amerikaanse autobouwer zou ook een nieuw partnership met Google aankondigen rond zelfrijdende wagens.

Naast Ford plannen ook Audi, Mercedes, BMW én Volkswagen grote events in Nevada (BMW stelt bijvoorbeeld ‘AirGesture’ voor, een groot virtueel controlepaneel in 3D dat je à la Minority Report kan bedienen met de hand zonder ook maar iets aan te raken), en het Chinese Faraday Future toont maandagavond zijn fel gehypte Tesla-concurrent.

Drones

Ondanks het feit dat de regelgeving achterblijft (België) of verstrengt (VS) wordt ook 2016 een drone-jaar. Tijdens de CES-beurs ligt de focus sowieso op drones voor consumenten. Verwacht u met andere woorden een waslijst aan toestellen die sneller, veiliger en aerodynamischer zijn dan hun voorgangers, met betere camera’s en kleinere ‘lichamen’.

Het gerucht gaat dat er zelfs drones zullen getoond worden die passagiers kunnen vervoeren. Benieuwd hoe die dingen er gaan uitzien!

Streaming

De grootste namen in videostreaming (Netflix, YouTube, …) geven keynote-presentaties op de CES-beurs, en de focus zal liggen op 4K-content, content in 360 graden (VR) en betere hardware om de content (draadloos) te kunnen streamen.

Smarthome

Een technologiebeurs zou niet compleet zijn zonder een focus op het internet of things en op smarthomes. LG kondigde enkele dagen geleden al zijn SmartThinQ Hub aan, een cilindervormig smarthome-toestel (dat veel weg heeft van de Echo van Amazon) waarmee je niet enkel muziek kan streamen, maar ook kan connecteren met ‘slimme’ wasmachines, koelkasten en andere toestellen die de ‘AllJoyn Alliance’-standaard ondersteunen. Jammer genoeg kan je het ding niet bedienen met je stem, wat je bijvoorbeeld wel kan met de Echo van Amazon.

Grote smarthome-platformen zoals HomeKit van Apple en Brillo van Google krijgen trouwens steeds meer concurrentie van Tizen (Samsung) en WebOS (LG). De Koreanen rusten steeds meer toestellen uit met hun eigen besturingssysteem voor hun interpretatie van een slimme woning.

Intussen lekte bijvoorbeeld al uit dat Samsung een universele afstandsbediening zal voorstellen die draait op Tizen, waarmee je al de toestellen uit de SmartThings-portfolio van het bedrijf kan bedienen, net als de nieuwste televisies (die geïntegreerd worden in het SmartThings-platform), én ook je verwarming en je verlichting.

(Health) Wearables

Gemeengoed zijn ze nog niet, maar wearables die onze gezondheid monitoren wachten een mooie toekomst. De sensors worden alsmaar beter, de batterijen kunnen het steeds langer uitzingen, en er komen een hele hoop ‘next generation’-toestellen op ons af.

Verwacht wordt dat op de CES wearables getoond worden die de glucoselevels in ons bloed kunnen meten, die ons slaappatroon gedetailleerd in beeld kunnen brengen, enz. Voorts zou er ook heel wat aandacht gaan naar ‘hearables’, koptelefoons uitgerust met sensoren die ons welzijn in kaart brengen terwijl we naar muziek luisteren.

Rideables

Vorig jaar waren het de hoverboards die met heel wat aandacht gingen lopen, dit keer worden ook andere dingen op wielen uitgerust met een motor. Denk aan skateboards bijvoorbeeld. Voorts zou er ook heel wat aandacht gaan naar geconnecteerde fietsen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content