CES: Dit gadget vertelt je hoeveel calorieën er in je voedsel zitten

© Scio

Vraag jij je ook wel eens af hoeveel calorieën je naar binnen speelt tijdens je maaltijd? Een nieuw gadget van de Franse start-up DietSensor scant de chemische samenstelling van je maaltijd en bepaalt zo de voedingswaarde.

De Franse start-up DietSensor greep de CES-beurs in Las Vegas aan om een kleine sensor te introduceren (de SCIO) die door middel van infrarood spectroscopie de chemische samenstelling van wat je eet of drinkt kan bepalen. De SCIO analyseert de bestanddelen in de voeding op basis van hoe hun moleculen interageren met licht.

Klinkt als een droom voor dieetfanaten? Misschien wel, al richt DietSensor zich toch voornamelijk op diabeten en hartpatiënten die goed in het oog moeten houden wat ze eten.

Wanneer je een stukje kaas of een appel scant en op de knop van de sensor duwt, laat de gelijknamige smartphone-app je weten wat het vetpercentage is en hoeveel koolhydraten er in het product zitten. De gebruiker krijgt ook tips, zo laat de app weten hoeveel gram je al dan niet mag eten in een bepaalde tijdspanne.

Bedenkers Remy en Astrid Bonnasse kwamen op het idee voor hun geesteskind nadat was vastgesteld dat hun negenjarige dochter leed aan Type 1 diabetes, waardoor ze goed moest bijhouden hoeveel koolhydraten ze at bij elke maaltijd.

Het concept achter dit gadget, spectroscopie, wordt al langer gebruikt in medische kringen, maar het is de eerste keer dat de techniek ook door consumenten zal kunnen worden gebruikt.

Hoewel de scanner enkel homogeen voedsel zoals kaas en brood kan analyseren (en dus geen sandwich met verschillende ingredienten tussen), kan je via de app wel manueel complexere maaltijden ingeven en samenstellen.

De scanner moet rond de 240 euro gaan kosten, en voor de app betaal je straks een abonnement van 10 euro per maand.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content