CES: Netflix maakt eigen films en series wereldwijd beschikbaar

© Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

De streamingdienst Netflix is gelanceerd in 130 nieuwe landen. Daarmee is het bedrijf bijna overal ter wereld beschikbaar, behalve in China, Noord-Korea en Syrië.

Dat maakte CEO Reed Hastings bekend tijdens een keynote op techbeurs CES in Las Vegas. Vooralsnog was de dienst nog in 60 landen actief. De nieuwe landen krijgen nog niet de beschikbaarheid over alle content van Netflix; alleen de eigen films en series zijn in de 130 nieuwe landen te zien.

“Terwijl ik hier op het podium sta op CES hebben we Netflix aangezet in Azerbeidzjan, in Vietnam, in India, in Nigeria, in Polen, in Rusland, in Saudi-Arabië, in Singapore, in Zuid-Korea, in Turkije, in Indonesië en in nog 130 nieuwe landen”, zei Hastings in Las Vegas. China ontbreekt nog als belangrijke speler, maar Hastings hoopt zich daar in de toekomst ook te kunnen vestigen. De Amerikaanse overheid legt beperkingen op voor de handel met Noord-Korea en Syrië – vandaar dat de dienst daar niet actief is.

Netflix denkt dit jaar ruim 600 uur aan eigen programmering toe te kunnen voegen aan het platform – waar in 2013 nog de eerste eigen tv-serie te zien was. Wereldwijd werd in 2015 in totaal 42,5 miljard uur aan films en series bekeken op de streamingdienst.

Het aanbod van Netflix verschilt nog erg per land en dit heeft met rechten te maken, zegt Hastings. “Rechten op content zijn versneden en verknipt tussen tv-netwerken en worden vaak wel tien jaar vastgehouden.” Daarom is de eigen content – waarbij Netflix uiteraard wel over de rechten beschikt – makkelijker wereldwijd te lanceren.

In ons land is Netflix sinds 2014 actief.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content