CES: Zo ziet de wagen van de toekomst er uit volgens BMW

© BMW
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Op de CES-beurs in Las Vegas toont BMW hoe de wagen van de toekomst er volgens de Duitse fabrikant zal uitzien. Met een 21″-scherm bijvoorbeeld dat zich via gebaren laat bedienen.

De CES-technologiebeurs is dit jaar meer dan ooit het ideale schouwtoneel voor autofabrikanten om te tonen hoe zij een ‘connected car’ precies zien. Ook BMW is prominent aanwezig en stelt er een conceptwagen voor. De ‘i Vision Future Interaction’ is een soort Spyder-versie van de i8 hybride wagen maar waarin dan wel ontzettend veel nieuwe technologie zit.

De eyecatcher binnenin is het 21″ panoramisch scherm dat zowat de hele passagierskant van het dashboard omvat. Bezorgd dat je als bestuurder het scherm niet goed kan bedienen? Via AirTouch bedien je het scherm met gebaren: bijvoorbeeld door naar voor te wijzen om een functie te selecteren. Of dat dan niet teveel de aandacht van het eigenlijke rijden afleidt? Misschien wel, maar het rijden zelf wordt dan ook weer voor een groot stuk geautomatiseerd net zoals Tesla dat doet via de Autopilot-functie.

CES: Zo ziet de wagen van de toekomst er uit volgens BMW
© BMW

Sit back and relax?

Wanneer je de automatische modus inschakelt, kan de wagen volledig autonoom rijden op de snelweg. Het stuurwiel verandert dan van kleur én schuift zelfs wat naar voor zodat je als “bestuurder” meer beenruimte krijgt en je het scherm ook gemakkelijker kan bedienen. In de Assist-modus – te selecteren vanaf het stuurwiel – komen allerlei assistentiesystemen in actie maar rijdt de wagen niet volledig autonoom. ‘Pure Drive’ heet de derde modus: voor wie absoluut toch nog zélf de touwtjes in handen wil houden. Belangrijk is dat in elk van deze drie modi het display zich volledig automatisch aanpast.

Open Mobility Cloud

Daarnaast zet BMW ook sterk in op het opkomende Internet of Things en voorziet de fabrikant in ruime networkingmogelijkheden via de eigen Open Mobility Cloud. Denk dan aan je ‘smart home’ thuisomgeving die gekoppeld wordt aan je wagen. En er is uiteraard ook plaats voor extra gimmicks zoals een 3D display en augmented reality in de head-up display. BMW toont ook een head-up display helm voor motorrijders die zo meer informatie te zien krijgen over bijvoorbeeld hun snelheid of hoe de weg er uit ziet na een scherpe bocht.

CES: Zo ziet de wagen van de toekomst er uit volgens BMW
© BMW

Slimme spiegel en geen achteruitkijkspiegels

Samen met Samsung werkt BMW ook aan de mobility mirror: een spiegel die kan dubbelen als een scherm dat belangrijke informatie toont zoals je persoonlijke agenda, of de energiestatus van je elektrische wagen. BMW bewijst in een demo met een i8 ook dat een wagen zonder achteruitkijkspiegels zeker realiteit kan worden. Drie camera’s vervangen de spiegels én elimineren ook de dode hoeken. En tot slot toont de fabrikant op CES aan de hand van een elektrische BMW i3 ook hoe je met één handgebaar je wagen automatisch uit een parkeerplaats kan laten rijden. Of hoe de CES-beurs elk jaar weer een beetje meer Autosalon wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content