Ceylon alternatief voor Java?

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Red Hat’s Gavin King – bekend van Hibernate en Seam – werkt aan Ceylon, bestemd als alternatief voor Java.

Red Hat’s Gavin King – bekend van Hibernate en Seam – werkt aan Ceylon, bestemd als alternatief voor Java.

In de voorbije jaren is er heel wat activiteit geweest rond programmeertalen als mogelijke alternatieven voor Java. Op de recente QCon ontwikkelaarsconferentie in Bejing stelde Red Hat’s Gavin King (die onder meer voor Hibernate, een object/relational mapping framework, en Seam, een webapplicatie framework van JBoss, tekende) voor het eerst zijn taal Ceylon (*) voor.

In zijn presentatie somde King zijn frustraties met Java op, met bovenal zijn ongenoegen over de SE SDK (Standard Edition Software Development Kit). Na 15 jaar “voelt die nog steeds als experimenteel, als ‘work in progress’ aan”, aldus King. Bovendien heeft King een wenslijstje van kenmerken voor een ‘business computing’ programmeertaal, en populaire nieuwkomers als bijvoorbeeld Scala voldoen volgens hem niet aan die vereisten (zoals hij op zijn blog stelde).

King benadrukt wel dat hij Ceylon niet als een ‘Java Killer’ ziet, maar als “een taal die diep door Java werd beïnvloed, en wordt ontwikkeld door onverbeterlijke Java voorstanders.” Ceylon is veeleer bedoeld om de beperkingen van Java te overwinnen, en daar gaat hij in zijn presentatie verder op in. Ceylon zou overigens uitdrukkelijk op de huidige Java Virtual Machines (JVMs) draaien. King hoopt voor de ontwikkeling van Ceylon, die zich nog in een erg pril stadium bevindt, een beroep te kunnen doen op bestaande open source code en natuurlijk de samenwerking met de open community.

(*) De naam Ceylon? Het eiland Ceylon is voor thee wat het eiland Java is voor koffie, klinkt een verklaring.

Partner Content