Chatbot houdt e-mailoplichters aan het lijntje

© .
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Data News selecteert de beste artikels van 2017. Een daarvan ging over een e-mailrobot die ontwikkeld werd om e-mailoplichters het leven zuur te maken door hun tijd te verdoen.

De Re-scam bot, ontwikkeld door preventieorganisatie Netsafe, gaat spammers en scammers te lijf door hun tijd te verdoen. Wie een oplichtings-e-mail krijgt, à la Nigeriaanse prinsen of kluizen die opeens gevonden worden in buitenlandse banken, kan die doorsturen naar de organisatie (me@rescam.org) en de bot zal vervolgens een conversatie beginnen met de scammer. “Re:scam kan meerdere personas aannemen, imiteert echte menselijke gedragingen en gebruikt onder meer humor en grammaticale fouten. De bot kan op die manier een oneindig aantal oplichter tegelijk bezig houden,” zegt Netsafe.

Het idee achter dat project, is dat een oplichter wel even bezig is met heen en weer mailen, voordat hij of zij doorheeft dat er geen echt slachtoffer aan de andere kant zit. Dat is tijd die de oplichter niet kan spenderen aan het maken van andere slachtoffers. Eens de conversatie over is, stuurt Re:scam een kopie van de mailketting terug naar de originele bestemmeling, zodat je hem zelf kan lezen en kan checken hoe hard jouw oplichter met zijn voeten liet rammelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content