Cherry met KPN en Citymesh in zee

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Door mobiel bellen via gsm én wifi te combineren in één toestel en met één nummer, hoopt de nieuwe Belgische operator Cherry (Mondial Telecom) potten te kunnen breken.

Door mobiel bellen via gsm én wifi te combineren in één toestel en met één nummer, hoopt de nieuwe Belgische operator Cherry (Mondial Telecom) potten te kunnen breken.

Nu Cherry officieel voorgesteld is, zijn alle details bekend over de nieuwe Belgische operator. Via de dienst kunnen klanten zowel over een wifi- als over een gsm-netwerk bellen. Een applicatie in de smartphone bepaalt welk netwerk gebruikt wordt. Een gesprek over een wifi-netwerk wordt daarbij automatisch overgeschakeld naar het gsm-netwerk, van zodra de ontvangst van het wifi-signaal wegvalt.

Die ‘seamless handover’ is een van de punten die Cherry moet onderscheiden van onder meer Skype. Maar minstens zo belangrijk is dat er slechts één oproepnummer gebruikt wordt. “Aan de andere kant van de lijn krijg je het gsm-nummer te zien ongeacht of die via wifi dan wel gsm aan het bellen is”, legt ceo Bernard Noël de Burlin uit.De gsm-nummers worden geleverd door KPN (Base) met wie Cherry een soort MVNO-overeenkomst heeft. Op technologisch vlak werkt Mondial Telecom met een eigen voice switch die de switching-apparatuur van KPN voor het mobiele netwerk verbindt met de ip-omgeving van een wifi-netwerk.

Cherry wil nu in eerste instantie zoveel mogelijk akkoorden afsluiten met beheerders van wifi-netten. Momenteel is er al een akkoord voor de hotspots van Citymesh, maar er zouden nog twee overeenkomsten hangende zijn. “Eén daarvan is een speler met internationale activiteiten”, zegt Bernard Noël de Burlin nog. “Het is geen geheim dat we met Cherry internationale ambities hebben. Het wifi-signaal heeft geen geografische beperkingen, dus je kan evengoed gratis bellen vanuit een wifi-netwerk in Brazilië als via de draadloze router bij je thuis. Via wifi vallen de roamingkosten helemaal weg”, besluit hij.

Voor de tarifiëring werkt Cherry met forfaits van 14, 26 of 42 euro die enerzijds onbeperkte wifi-oproepen toelaten, en anderzijds een deel krediet bevatten voor traditionele gsm-oproepen of sms’jes. Op [de website] vind je alle details, net als de lijst met compatibele headsets.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content