Child Focus alarmeert: Kwart van tieners beveiligt Facebookprofiel niet

© Belga
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Volgens Child Focus gooit een kwart van de tieners tussen 13 en 17 jaar zijn leven publiekelijk online, zonder zijn Facebookprofiel af te schermen. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Op de Facebookpagina ‘Beautiful teen girls. Sexy girls gallery’ maakte een man onlangs een fotoalbum met honderden beelden van schaarsgeklede Belgische tienermeisjes. De bezoekers mochten de meisjes een beoordeling geven op een schoonheidsschaal van 1 tot 10. De man had de foto’s van de Facebookprofielen van de meisjes in kwestie kunnen plukken, omdat die nauwelijks of niet beveiligd waren.

De meisjes waren niet opgezet met de Facebookpagina en dienden een klacht in bij de vrijwilligersgroep Child Focus. “Wij staan rechtstreeks in contact met Facebook en hebben het bedrijf uitdrukkelijk gevraagd de pagina te verwijderen wegens aanstootgevend”, zegt Dirk Depover van Child Focus in Het Nieuwsblad. De pagina staat niet meer online, maar is natuurlijk niet de enige in zijn soort. “Het grote probleem is dat jongeren veel te weinig stilstaan bij hun online privacy.”

Volgens Child Focus is een kwart (25%) van de Facebookprofielen van jongeren tussen 13 en 17 voor iedereen zichtbaar. “Die tieners zijn oud genoeg om te weten hoe ze hun privacy op sociale media moeten instellen. Ze moeten beseffen dat wat ze op het internet zetten wellicht altijd terug te vinden is. Er dreigt altijd gevaar dat bepaalde mensen daar misbruik van zullen maken”, alarmeert Depover.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content