Child Focus bezorgt basisscholen lessenpakket over internetveiligheid

© iStock

Vanaf volgende week krijgen 4.300 lagere scholen in België het lessenpakket iRespect ter beschikking, om leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar aan te leren hoe ze op een veilige en constructieve manier met het internet kunnen omgaan.

Child Focus en Saskia Van Uffelen, de voormalige ICT Woman of the Year van Data News die door Europa aangesteld is als ‘Digital Champion for Belgium’ om de digitale agenda in ons land uit te voeren, hebben in een Leuvense school voor buitengewoon onderwijs het lessenpakket iRespect voorgesteld. Dit pakket is beschikbaar online en – voor scholen die geen internetverbinding hebben – op dvd.

Do’s en don’ts

De demonstratie in een klasje van de Parkschool van Heverlee leerde dat de leerstof niet op een saaie, maar op een voor kinderen herkenbare en creatieve manier wordt aangebracht. Ze leerden de do’s en don’ts van het kiezen van een veilig wachtwoord. Andere thema’s gaan bijvoorbeeld over cyberpesten en kritisch staan tegenover de informatie die online te vinden is.

Bijzonder onderwijs

‘Het is belangrijk dat de lessen ook begrijpelijk zijn voor kinderen uit het bijzonder onderwijs. Zij zijn het meest kwetsbaar’, zegt Saskia Van Uffelen.

‘We leren onze kinderen wel in de offline wereld dat ze niet zomaar met vreemden mogen meegaan, maar de regels voor de online wereld worden niet op school uitgelegd’, zegt Van Uffelen. ‘Daarom is een pakket ontworpen dat de leerkrachten ondersteunt.’

10- tot 14-jarigen

Child Focus bracht de expertise aan over welke thema’s zeker behandeld moeten worden voor deze doelgroep. ‘We kozen voor de 10- tot 14-jarigen omdat jongeren op die leeftijd erg actief worden op internet en de sociale media’, aldus Van Uffelen.

Het pakket bestaat uit een dvd met tien interactieve preventiefilmpjes. Bij elk filmpje hoort een didactische fiche die de leerkracht handvaten aanreikt om creatief les te geven over online privacy.

iRespect is een initiatief van Child Focus, B-CCENTRE en EMSOC, en kreeg de steun van de Europese Commissie en IWT. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content