China blijft vasthouden aan Windows XP

Het ziet er naar uit dat de Chinese overheid niet zal upgraden om van Windows XP af te geraken. ‘Te duur’, klinkt het.

Het ziet er naar uit dat de Chinese overheid niet zal upgraden om van Windows XP af te geraken. ‘Te duur’, klinkt het. China heeft naar schatting tweehonderd miljoen computers met Windows XP, goed voor een marktaandeel van zeventig procent. Maar de ondersteuning voor het twaalf jaar oude besturingssysteemliep begin deze maand af. Microsoft zelf raadt een upgrade naar Windows 8.1 aan, maar dat is niet naar zin van de Chinese overheid.

“Windows 8 is vrij duur en zal de aankoopkosten doen toenemen”, zegt Yan Xiaohong, vicedirecteur van de National Copyright Administration op een persconferentie waar het persbureau Xinhua aanwezig was. Vandaag verkoopt Microsoft de software er voor 888 yuan of 103 euro.

Om de veiligheid niet in het gedrang te laten komen bekijkt het land alternatieve oplossingen zoals beveiligingsproducten die specifiek zijn afgestemd op het afgeschreven Windows XP.

China staat bekend als een land waar het gebruik van illegale software normaal is. Maar de afgelopen jaren probeert de overheid dat imago te verbeteren. Volgens Yan heeft China sinds 2010 honderden miljoenen dollars uitgegeven aan legale software om binnen de overheidsdiensten te gebruiken. De volgende miljoenen zullen dus eerder gaan naar producten die de software ondersteunen, dan naar een nieuw besturingssysteem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content