China hackte computer Di Rupo

© belga

China zit achter de computeraanval op het kabinet van premier Elio Di Rupo en van Buitenlandse Zaken. Dat hebben de Belgische veiligheidsdiensten laten weten aan de federale regering.

“Alle sporen van de hackers leidden naar China”, klinkt het in het verslag van Belgische veiligheidsdiensten, zo bevestigen twee vooraanstaande bronnen binnen de regering an Het Laatste Nieuws en De Morgen. Het nieuws raakt bekend luttele uren nadat Di Rupo voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York pleitte voor maatregelen tegen spionage op het internet.

Staatsveiligheid Dat China achter de cyberaanval zit, is opmerkelijk, omdat de huidige regering uitstekende relaties met de Chinese overheden heeft. China is het afgelopen decennium wel een belangrijke geopolitieke speler geworden, die zich steeds nadrukkelijker op het internationale terrein begeeft. In haar recentste jaarverslag meldt de Staatsveiligheid dat de dienst “de Chinese activiteiten van nabij opvolgt”. Naast economisch interessante ontwikkelingen speuren Chinese spionnen ook naar “ontwikkelingen binnen de internationale instellingen, in het bijzonder voor het militaire aspect.”

Wereldstad De Chinese interesse voor Brussel als militaire, economische en politieke wereldstad kan daardoor verklaard worden, bevestigt Chinakenner Jonathan Holslag. “België is een van de minst beveiligde plekken op vlak van cyberveiligheid”, klinkt het. Bovendien is er ook Chinese interesse voor het Belgische beleid, “met name de strategie in internationale handelsakkoorden”.

Toen vorige week bekendraakte dat het kabinet van de premier was gehackt, waren er al vermoedens dat China achter de aanval zat, eerder dan de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content