China heeft snelste supercomputer ter wereld

China herbevestigt zijn positie als land met de krachtigste supercomputer. De beste Europese supercomputer staat op de zesde plaats.

China herbevestigt zijn positie als land met de krachtigste supercomputer. De beste Europese supercomputer staat op de zesde plaats.

Topper op de ranglijst is de Chinese Tianhe-2 die tot 33,86 petaflop per seconde kan gaan. De machine staat in de Universiteit van Defensietechnologie in Guangzhou. Op de tweede plaats staat de Titan met een snelheid van 17,59 petaflop per seconde. Deze machine, bestaande uit een Cray XK7, is gevestigt in het Amerikaanse energiedepartement.

Nummer drie op de lijst, een IBM BlueGene/Q systeem, staat eveneens in het Amerikaanse department of energy hetzij op een andere locatie. Deze supercomputer uit 2011 haalt 17,17 petaflop per seconde. Fujitsu’s K staat op de derde plaats met 10,51 petaflop per seconde. Deze supercomputer vinden we terug in Kobe (Japan) in het RIKEN Advanced Institute for Computational Science.

De snelste supercomputer van Europa vinden we in Zwitserland. Het Zwitsers nationaal supercomputing centrum CSCS in Lugano heeft met zijn Piz Daint, een Cray XC30, de snelste computer van Europa aan 6,27 petaflop per seconde.

Iets lager in de ranking vinden we de zogenaamde Juqeen terug. Een IBM BlueGene/Q systeem uit het Forschungzentrum Jülich in Duitsland. Dit toestel staat op de achtste plaats maar IBM en Jülich hebben samengewerkt voor supersnel geheugen. Het gaat om BGAS, wat staat voor Blue Gene Active Storage. Flashgeheugen dat aan een zeer hoge snelheid kan lezen en schrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content