China infiltreert computer van dalaï lama

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Bij een grootschalige Chinese spionageoperatie zouden de computers van overheden en particulieren in 103 landen “geïnfiltreerd” zijn. Een van de getroffen computers is die van de dalaï lama.

Bij een grootschalige Chinese spionageoperatie zouden de computers van overheden en particulieren in 103 landen “geïnfiltreerd” zijn. Een van de getroffen computers is die van de dalaï lama.

Dat schrijft de New York Times op basis van een Canadees rapport. Volgens dat rapport zou het spionagesysteem “GhostNet” gecontroleerd worden vanuit computers die zich bijna allemaal in China bevonden. Toch kunnen de onderzoekers niet met zekerheid zeggen of de Chinese overheid direct betrokken is bij de operatie.

Het onderzoek werd opgestart nadat de diensten van de dalaï lama gevraagd hadden om een verdacht programma op hun computers te controleren.

Volgens het onderzoek zouden de afgelopen twee jaar bijna 1.300 computers in 103 verschillende landen ‘geïnfiltreerd’ zijn door de spionageoperatie. Onder meer computers van ambassades en regeringen zouden getroffen zijn, naast die van het Navo-hoofdkwartier in Brussel. Ook de diensten van de dalaï lama in India, Brussel, Londen en New York werden bespioneerd.

Via malware konden copies van documenten worden gemaakt. De kwaadaardige sofware kon ook worden gebruikt om de webcam en audiosystemen van de computers op te starten. Of dit effectief gedaan is konden de onderzoekers niet zeggen.

Niettegenstaande de onderzoekers zich ervoor hoeden de Chinese regering rechtstreeks met de vinger te wijzen en een woordvoeder van het Chinese consulaat in New York elke betrokkenheid ontkende, zijn er volgens de gezaghebbende krant gelegenheden geweest waar Chinese functionarissen hadden gereageerd op gegevens die door GhostNet waren opgepikt.

Later deze week geeft het Munk Center for International Studies aan de Universiteit van Toronto het rapport over de zaak vrij.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content