China pakt productie cryptomunten harder aan

© belga

China voert de strijd tegen de productie van cryptomunten zoals bitcoins verder op. Bronnen vertelden persbureau Bloomberg dat in meerdere provincies verscherpte inspecties zijn uitgevoerd. Vooral het hoge energieverbruik door het zogenaamde ‘minen’ is een bron van zorg voor de Chinese autoriteiten, zeker nu het winterseizoen eraan komt.

Het minen van cryptomunten is geen klassieke mijnbouwactiviteit. De term verwijst naar een site waar tal van computers staan opgesteld die wiskundige berekeningen maken waarop het netwerk van de cryptomunten is gebaseerd. Deze servers verbruiken enorm veel energie.

Een groot deel van de computers in de wereld die gebruikt worden voor dat minen, staat in China, naar schatting 46 procent. Maar door de strengere controles zou hun aantal verder kunnen dalen. Dit weegt ook op de koers van de cryptomunten.

Huiszoekingen

Volgens ingewijden werden recentelijk huiszoekingen gedaan op Chinese hogescholen, onderzoeksinstituten en datacenters. In de noordelijke provincie Hebei moeten bedrijven en organisaties tegen eind deze maand garanderen dat ze niet aan mining doen. Vanaf oktober komen er regelmatig controles en kan de internetverbinding worden afgesloten.

China is al langer bezig de productie van cryptomunten aan banden te leggen, onder meer in de regio Binnen-Mongolië, waar energie goedkoop is. Wegens die hardere aanpak proberen miners nu op allerlei manieren door te gaan, bijvoorbeeld door zich voor te doen als onderzoekers of steeds van locatie te wisselen met ook minder computers, waardoor pieken in stroomverbruik minder opvallen.

‘Haaks op ambities van China’

China heeft gezegd dat het hoge energieverbruik voor de complexe rekensommen waarmee nieuwe bitcoins worden toegevoegd, haaks staat op de duurzame ambities van het land. Ook zijn cryptomunten volgens Peking een gevaar voor de financiële en sociale stabiliteit en worden ze vaak gebruikt voor criminele activiteiten. De overheid heeft grote banken en betalingsdienstverleners reeds verboden actief te zijn in de handel in digitale munten.

Partner Content