China sluit alle toegang tot Gmail af

© D.R.

De Chinese overheid heeft het nu geheel onmogelijk gemaakt om toegang te krijgen tot Gmail. Het is de zoveelste zet in het schaakspel dat China voert tegen Google.

Voorheen konden de Chinezen nog op Gmail komen via een omweggetje, bijvoorbeeld Microsoft Outlook of Apple Mail. Maar die mazen in het net zijn nu ook gedicht, zodat Gmail in zijn geheel is verdwenen achter de Chinese muur.

Jarenlange strijd

Al in 2010 verplichtte de Chinese overheid Google om zijn zoekresultaten te filteren. Chinese gebruikers mochten bijvoorbeeld geen resultaten in beeld krijgen die wezen op Taiwan of de beweging Falun Gong. Medio dit jaar, op het moment dat het 25 jaar geleden was dat de grote demonstratie plaatsvond op het Tien An Men plein in Beijing, liet de overheid ook al zijn spierballen zien door een deel van Google af te sluiten.

Onduidelijkheid

Officieel is er niets meegedeeld over een blokkade van Gmail. Google heeft wel een sterk dalend aantal gebruikers gezien in de statistieken, maar verder is er niet over gecommuniceerd. “Ik kan alleen maar zeggen dat de techniek aan onze kant helemaal in orde is”, zegt Google-woordvoerder Taj Meadows tegen de Wall Street Journal.

Bron: Automatiseringgids

Partner Content