China sluit meer dan 13.000 websites in drie jaar

. © REUTERS
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Het Chinese staatsagentschap voor nieuws Xinhua heeft een rapport uitgebracht over het internet in het land.

Volgens het staatsagentschap heeft China sinds begin 2015 meer dan 13.000 websites gesloten voor het overtreden van de wet. Daarnaast zijn ook 10 miljoen accounts op allerlei websites offline gehaald, waarschijnlijk van sociale media. Nog volgens het agentschap staat een grote meerderheid van het volk achter de manier waarop de overheid cyberspace probeert op te poetsen.

De Chinese overheid had al vrij strenge regels over het internet, en heeft die sinds de aantreding van President Xi Jinpin vijf jaar geleden nog verstrengd. Volgens critici in een poging om vrijheid van meningsuiting te beknotten, en kritiek op de Communistische Partij de kop in te drukken.

De overheid zelf ziet dat anders. Volgens China reguleren alle landen het internet, en moeten de regels vooral de nationale veiligheid en sociale stabiliteit garanderen, en porno en gewelddadige inhoud blokkeren. Xinhua meldt dat in een onderzoek, 90 procent van de ondervraagden achter de overheidscensuur staat, terwijl 63,5 procent gelooft dat er in de voorbije jaren een duidelijke vermindering is van schadelijke online content.

In juni van dit jaar nam China een nieuwe, bijzonder strenge cybersecuritywet aan, waarvan veel buitenlandse bedrijven vermoeden dat het hen moeilijk maakt om nog in het land te werken. Het land staat al even bekend om zijn strenge censuur. Onder meer enkele buitenlandse nieuwsagentschappen worden geblokkeerd, net als zoekmachines en sociale media zoals Google en Facebook. (Reuters)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content