China stationeert politieagenten bij grote internetbedrijven

© Politie China
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Chinese overheid gaat in de hoofdkantoren van belangrijke internetbedrijven politieagenten stationeren. Eén en ander zou de beveiliging tegen hackers, terroristen en fraudeurs ten goede moeten komen, al lijkt het er vooral op dat China zijn strikte censuurbeleid nog wat wil aanscherpen.

Chen Zhimin, de Chinese viceminister van Openbare Veiligheid, vertelt aan de Financial Times dat er veiligheidscellen zullen worden opgericht bij grote Chinese webbedrijven zoals Tencent en Alibaba, “zodat er sneller gereageerd kan worden wanneer er illegale activiteiten plaatsvinden.”

Het plan werd dinsdag aangekondigd tijdens een conferentie in Beijing. Details over de reikwijdte blijven nog onduidelijk, al lijkt het wel het doel te zijn om een intimiderende sfeer te scheppen binnen die bedrijven.

Eerder op het jaar werd er in China al een draft voor een nieuwe cybersecurity-wet voorgesteld waarin wordt opgeroepen om internetbedrijven strenger te controleren. Die wet zou webbedrijven ook verplichten om alle gebruikersdata in China te bewaren én te delen met de overheid.

Het ontwerp kreeg al veel kritiek van organisaties als Human Rights Watch, die opkomen voor de burgerlijke vrijheden van de Chinezen. Zij vrezen dat de nieuwe cybersecurity-wet de Chinese burgers nog meer in hun vrijheid zal beknotten dan vandaag al het geval is.

Chinese internetbedrijven stellen al heel wat online censoren te werk die aanstootgevende content (zoals geruchten en berichten over de overheid) moeten verwijderen. Maar sinds de huidige president Xi Jinping aan het roer staat in China, lijken de duimschroeven nog wat aangedraaid te worden.

Politieagenten stationeren bij de Chinese internetbedrijven is een laatste escalatie in die zin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content