China ziet sociale netwerken als “uitdaging” voor nationale veiligheid

Sociale netwerksites zoals Facebook, zijn een uitdaging voor de nationale veiligheid van China, en zijn een “middel voor politieke ondermijning” van de Westerse landen, en dan vooral van de VS. Dat blijkt uit een rapport van een Chinees onderzoekscentrum.

Sociale netwerksites zoals onder andere Facebook, zijn een uitdaging voor de nationale veiligheid van China, en zijn een “middel voor politieke ondermijning” van de Westerse landen, en dan vooral van de VS. Dat blijkt uit een rapport van een Chinees onderzoekscentrum.

In het jaarlijkse rapport over de ontwikkeling van nieuwe media in China, meldt de academie van sociale wetenschappen CASS, dat sociale netwerksites een “werktuig van de Westerse landen zijn geworden met als doel de politieke ondermijning van China.” Het rapport baseert zich voor die conclusie onder andere op de gewelddadige confrontaties tussen Oeigoeren en Han-Chinezen in de regio Xinjiang meer dan een jaar geleden. Tijdens die confrontaties zou de Oeigoerse minderheid Facebook gebruikt hebben om hun betogingen te organiseren.

Eind 2009 maakten maar liefst 176 miljoen Chinezen gebruik van sociale netwerksites. De autoriteiten zien zich dan ook genoodzaakt om de controle erop te versterken.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content